Паеля с морски дарове | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

7
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Паеля с морски дарове
От: Анелия Григорова

Специални:

 

Прочетено: 16068
Оценка: 3.00
Препоръчано: 5

500 гр. сварени миди с черупката
150 гр. големи скариди
400 гр. филе от риба, нарязано на парчета
1 глава стар лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 червени чушки
250 гр. ориз
200 гр. замразен грах
1/2 суп. лъж. шафран
1 литър пилешки бульон
50 мл. бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон

 

В тиган се загрява зехтин, около 2 лъжици. Запържват се скаридите и рибата от всички страни. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течноста се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.

Паеля е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи. Има много разновидности паеля с различни съставки. Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано. Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието. Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гранира със зеленчуци и месо или морски храни. Паелята често се яде направо от тигана с лъжица. Както повелява местното правило, не бива да се яде хляб, ако не е свършила паелята.
Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно. Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.
Рецептата е от блога Кулинарно – в кухнята с Йоана

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ