Откривателят на ябълковия оцет

1
144
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Ябълков оцет – кой го е открил?

Според някои източници именно Ханибал е открил любимия на всички ни ябълков оцет, при това най-неочаквано, по време на своите бойни преходи. Ферментиралата течност от ябълки му помогнала да осъществи прехода си през Алпите до вековния град Рим по време на Пуническите войни (провели се в периода 218-201 г. пр.н.е.). Войните му трябвало да преминат през много тесен и непроходим път и тогава картагенският пълководец наредил на войниците да насекат клони от дърветата и да ги запалят около скалите. По-късно горещите скали били обляти с оцет, което ги направило достатъчно ронливи, за да може да се издълбае път, по който войниците да преминат.

Ябълковият оцет днес

Той намира широко приложение в редица индустрии, не само хранителната и козметичната. Качественият ябълков оцет е не само любима подправка за храни и салати, но и консервант за туршии. В съдържанието му може да открием небезизвестният пектин, който има редица полезни свойства. Ябълковият оцет съдържа много витамини (Ц, Е, Б2, Б6 и др.), много ензими и други минерали, което го прави незаменим продукт в здравословното хранене.

Консумацията на натурален ябълков оцет има безброй много полезни свойства, но е важно да изберем хубав и качествен оцет, приготвен по правилния начин и с добри съставки.