УСПЕХ: Русия проведе второто изстрелване за 2021 г. от новия космодрум Восточний!

1
114
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : Roscosmos TV 

26 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Най-сетне – активизират се руските полети от новия космодрум Восточний! Това става благодарение на договор между Русия, европейската аерокосмическа компания Арианаспейс и руско-френското обединение Старсем. Целта на договора – изстрелване на спътници за нуждите на британския интернет оператор УанУеб. 

Излитането на ракетата „Союз-2.1б“ с ускорителния блок „Фрегат“ и 36 спътника УанУеб бе факт в 01:14 ч. българско време. В 01:23 ч. „Фрегат“ се отдели от третата степен на носителя и започна самостоятелно довеждане на сателитите към техните целеви орбити. Това се случи в хода на сложна операция, продължила 3 часа и 40 минути. 

Днешният полет бе третият изцяло комерсиален, проведен от Восточний. След неговото провеждане общият брой спътници УанУеб възлиза на 182, а за началото на спътниковата услуга са нужни 650. За сравнение проектът Старлинк на СпейсЕкс, основният конкурент на УанУеб, има вече 1 319 спътника в орбита. 

Напомням на читателите, че че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета „Союз-2“ изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник „Михайло Ломоносов“ и с това експлоатацията на Восточний започна. Засега обаче продължават да летят единствено руските ракети от по-старо поколение „Союз“. В ход е строежът на нова площадка за новите носители „Ангара“. Припомням ви, че през декември Русия успешно изстреля ракета от този тип, като стартът бе проведен от северния космодрум Плесецк. Очаква се „Ангара“ да дебютират и от Восточний до няколко години.

За повече информация : Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/