Как да се предпазите от рак на гърдата

1
148
Добави коментар

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак сред жените по света, като представлява 16% от всички видове рак при жените. Честотата на заболеваемост в световен мащаб варира значително и достига 99,4 случая на 100 000 в Северна Америка. В Източна Европа, Южна Америка, Южна Африка и Западна Азия ракът този вид рак е по-рядко срещан, въпреки че честотата се увеличава и в рези области. Степента на оцеляване при рак на гърдата също варира в широки граници – от 80% или повече в Канада, САЩ, Швеция и Япония до около 60% в страните със средни доходи и до по-малко от 40% в страните с ниски доходи. Това се дължи на различните нива на профилактика и диагностика, както и възможността за ефективно лечение със съвременни лекарства.

 

Как можете да предотвратите рак на гърдата?

За разлика от много други видове рак, това заболяване е визуално забележимо. Наличието му може да се определи чрез банална палпация (опипване с пръсти). Поради това гърдата трябва редовно да се проверява, като се обръща внимание на уплътнения, топки, подуване, твърди места.

Почти всеки знае за тази проста диагностична мярка. Но мнозина продължават да водят обичайния си начин на живот и не ходят на лекар, дори ако забележат промени. В резултат на това ракът се диагностицира в напреднал стадий 3 или 4.

Популярните причини за развитието на онкологията включват:

мутации в гени, главно от наследствен характерхормонални нарушения (излишък на женски полови хормони – естроген)радиациявъзрастта, на която е настъпила първата менструация (колкото по-рано, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на гърдата)късна менопаузависока плътност на гръдната тъкан

В експерименти с мишки беше установено, че индивидите, които са носители на вируса MMTV, също са изложени на риск. Но учените все още не бързат да направят пряка аналогия с хората. Следователно дали вирусът действа върху образуването на тумори при хората все още не е известно.

 

Съвети за намаляване на риска от рак на гърдата

Смята се, че рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава при съпътстващи фактори. Между тях са:

наднормено тегло или затлъстяванеприем на хормонални контрацептивисмята се, че всяко следващо раждане намалява риска от рак със 7%липса на кърменеалкохолизъм

Как можете да предотвратите рак на гърдата? Най – честите твърдения са, че рискът от появата му се увеличава и от абортите, използването на антиперспиранти и използването на сутиени. Но според научните данни след проведените тестове тези данни не са потвърдени. И трите фактора по никакъв начин не оказват влияние върху увеличаването на риска от онкология.

 

Разберете дали членовете на семейството са имали рак на гърдата

Опитайте се да говорите поне с най-близките си роднини: имал ли е някой рак на гърдата в семейството си? Тъй като тази болест е пряко свързана с генетиката, тя може да се предаде. Ако разберете, че някой от едно поколение е имал такъв тип онкология, направете консултация с лекар. Вие сте изложени на риск. Но не се паникьосвайте!

Обикновено в такива случаи се предписват просто по-чести прегледи, за да се застраховат и да имат време да открият заболяването в най-ранните му стадии. Не забравяйте, че ракът на гърдата може да се лекува успешно, ако се диагностицира рано!

 

Определете плътността на гърдите си

Рентгенографията помага да се определи плътността на гръдната тъкан. Ако резултатите от него показват, че плътността във вашия случай е увеличена, тогава рискът от рак се увеличава с един и половина пъти.

 

Упражнявайте се по-често

Най-добрият подарък за вашето здраве е физическата активност. Занимавайте се със спорт. И го правете редовно. Тялото формира навици в рамките на 12 месеца. След този период дори няма да забележите как вече не можете да живеете без спорт. Действа като лекарство, което не унищожава, а напротив, възстановява тялото. По време на тренировка се наблюдава намаляване на хормоналните нива, както и намаляване на риска от рак.

Дори при наличие на онкология в млечните жлези, спортът ще даде добър резултат. 12 000 жени са участвали в научни експерименти. Беше отбелязано, че в 24% от случаите рискът от образуване на нови тумори е намален. В 34% от случаите е имало пълно възстановяване.

 

Не правете излишни проучвания

Избягвайте ненужните прегледи. Трябва да наблюдавате здравето си, също така трябва да се подлагате на редовни прегледи и основна диагностика веднъж годишно. Но не бива да бързате към болницата по всяка малка причина и да изпробвате всички видове рентгенови лъчи, придружени от лъчение. Получаваме го в минимални дози, но ако се преминава през такова изследване твърде често, тогава нивото на радиация ще се увеличи. Това увеличава риска от рак.

 

Следете хормоналните си нива

Опитайте се да не приемате хормонални контрацептиви. Използването им значително увеличава риска от онкология. Също:

следете хормоналния си фонредовен сексуален животпроверявайте хормоните си ежегодно Кърмене

Някои момичета, страхувайки се за състоянието и формата на гърдите си, целенасочено спират да кърмят след раждането по изкуствени методи. Те поставят децата на адаптирано мляко, което в сравнение с кърмата значително отстъпва по качество. Но вредата и липсата на хранителни вещества се получава не само от бебето, но и от майката.

Учените проведоха експеримент, в който 150 хиляди жени се съгласиха да участват. Беше установено, че тези които кърмят, намаляват риска от рак с 4,3%.

 

Следвайте правилното хранене

Внимавайте какво ядете и какво пиете. С всяка глътка алкохол рискът от рак се увеличава. Това не означава, че трябва напълно да изоставите силните напитки. Лекарите вярват, че пиенето на една чаша вино на ден с обяда е безопасна доза. Не пренебрегвайте тази норма, тъй като количеството естроген се увеличава поради алкохола.

Яжте повече пресни плодове и зеленчуци. Особено зелените. Подходящи са различните му видове – цвекло, брюкселско зеле, броколи. В азиатските страни, където жените ядат предимно зеленчуци, соя и плодове, нивото на здраве е много по-високо, а случаите на онкология са редки.

 

Не се отказвайте от ранната диагностика

Много жени погрешно вярват, че ракът на гърдата е заболяване, което може да се получи само в зряла възраст и главно след раждането. Да, вероятността да се разболеете в такъв период е наистина по-голяма, но никой не изключва болестите в млад период.

Ракът с всяка година става все по-млад. Причините са много – ядем месо с хормони, антибиотици, лекарства с много странични ефекти. Дори като тийнейджъри, ние преживяваме много стрес, получаваме ултравиолетово лъчение от слънцето. И всичко това може да доведе до онкология.

Следователно, колкото по-рано започнете да се грижите за здравето си, толкова по-добре за вас.

 

Не позволявайте на развитието на болестта да се развие

Мамолозите силно препоръчват поставянето на специалист веднъж годишно, както и самодиагностика веднъж на три месеца. Справянето с това не е трудно.  Чрез палпация могат да се открият подозрителни бучки и отоци.

Ако се установят отклонения от нормите, тогава не оставяйте болестта да се развие. С ранната диагностика и навременния достъп до лекар разполагате с всички шансове да се победи болестта без операция.

 

 

Заключение

Ако се грижите за собственото си здраве, спокойствието на близките, благосъстоянието на собствения си и техния живот, тогава не пренебрегвайте такъв остър проблем. Ако се открият първите симптоми, трябва незабавно да се свържете с мамолог или онколог.

Здравословното хранене, умерените упражнения и избягването на тютюнопушенето и алкохола намаляват риска от рак на гърдата и други видове рак.

За да се предотврати появата на рак на гърдата, трябва да посещавате онколог всяка година и да се подлагате на подходяща диагностика.