Усвояване на тераса

1
217
Добави коментар
fire19
fire19

Често усвояването на терасата е много приятно занимание за семейството, защото е осъзнато решение с цел да повиши функционалността и красотата в дома.

Тогава има предварително направен план и добре разчертани етапи на изпълнение. Тогава е по-лесно и на майсторите изпълнители на ремонта, защото ще знаят как да действат. 

По неприятно е когато се наложи усвоявана на балкона заради проблеми със структурата. Тогава се изисква спешна намеса от страна на професионалисти, които да укрепят конструкцията, да направят нова хидроизолация и евентуално да променят конфигурацията.

При втората ситуация, която обяснихме, следва въпросът „колко струва ремонт на тераса”. Това е обединяващ въпрос, защото на терасата може да има различни по вид ремонти намеси. Някои са строително-монтажни, други са свързани с къртене, трети с подмяна на хидроизолация. Обикновено строителните фирми си имат ценоразпис за тези услуги. Майсторите на свободна практиката, които не ползват Интернет сайт биха ви предложили учтиво да преговаряте за цената. Това е рисково, но пък ако има добри отзиви за тях, можете да ги изберете.

Усвояването на балкона и ремонт на тераса може да са две различни неща. Усвояването се прави по план и се търси готов резултат. Докато ремонтът изисква бърза намеса ако е спешен, подготовка на материали ако е цялостен или частичен. И при двата начина определянето на цената не е нещо непознато. Заплащат се материалите и труда на майсторите, и се смята на квадратен метър, или точна цена за определена ремонтна дейност.

Усвояването на терасата от друга страна често е свързана с ремонти дейности.

Например може да се наложи инсталация на електрическа система, която да работи с уредите, които ще се поставят на балкона. Може да се прави инсталация с гипскартон; възможно да се наложи отстраняване на настилки и облицовки, и замяната им с нови. Затова е вероятно като цяло усвояването да струва по-скъпо, защото може да се наложат много повече намеси от страна на квалифицираните майстори.

Най-честите ремонти на тераси в България стават заради лоша хидроизолация. Когато при първата такава е направена грешка, следват лоши последствия не само за терасата, но и проблемите може да се пренесат в дома. В зависимост от сложността на проблема, ремонтът може да струва също повече пари.

Като контраст най-честото усвояване на тераси в България е превръщането им в затворен балкон. Инсталират се дограма и отопление, и терасата се ползва като продължение на домашното пространство. Това е личен избор на всеки собственик и ако има разрешение за такова домашно благоустройство, то никой не би могъл да му забрани. Следва обаче личната отговорност да изберете качествени майстори или строителна фирма, за да си гарантирате майсторското изпълнение.

Терасите винаги ще представляват интерес за преустройство и превръщането им в част от домашната среда не е рядко явление. По-важното е, че усвояването е пожелано решение и при него собствениците много по-лесно отделят пари. Когато трябва да се направи ремонт на уж маловажна част от терасата, те не обръщат толкова внимание. Трябва обаче винаги да се подхожда сериозно и колкото и да струва ремонт на тераса, да вложат необходимото, за да запазят конструкцията.