Блогът на Апостол Апостолов :: НАЛАЗИХА НИ ОТКАЧЕНИ НЕГОДНИЦИ

1
253
Добави коментар

                                             В ПАРЛАМЕНТА СЕ КОВАТ… ИДИОТЩИНИ

 

Машините за гласуване са уязвими на кибератаки и това може да постави под съмнение честността на вота, кагегорични са специалистите.

 

Приетото от Народното събрание решение за машинно гласуване е на път да минира изборния процес и да доведе до пълен хаос на задаващите се през юли предсрочни парламентарни избори. Около това мнение се обединиха експерти в областта на изборите.

Повод за притеснението на специалистите е обстоятелството, че едни от най-развитите европейски държави начело с Холандия и Германия се отказаха от машинния вот.

 

Проблемът с киберпрестъпленията е, че колкото и да сте компетентен, винаги ще се намери някой, който е по-компетентен от вас и евентуално по-заинтересован.

Машинното гласуване освен това не е необходимо у нас, тъй като то е удобно за избирателни секции, в които има над 3000 гласоподаватели. В България по закон не може да има секция, в която да гласуват повече от 1000 души.

Отделно от това при машинното гласуване, което се проведе на парламентарните избори, бе нарушена тайната на вота. Защото членовете на секционните избирателни комисии можеха да видят с очите си предпочитанията на гласоподавателите от първата или втората страница на бюлетината. 

 

 

Има и още нещо. Поне 500 хиляди души от възрастното население на България не са докосвали компютър. Те ще трябва за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство. Съществува съвсем реалната опасност те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.