Ремонт на мобилен телефон: какво обикновено се разваля и как да го поправите

1
133
Добави коментар
moonandback
moonandback

Телефонът винаги трябва да е под ръка и в изправност, в противен случай типичният, средностатистически руснак ще загуби основните средства за комуникация с външния свят. Но, за съжаление, случайно вашият мобилен асистент може да не е в бойна форма и тогава ще трябва да помислите за ремонт – в сервиза или у дома. Ремонтът на сложно техническо устройство, включително модерен мобилен телефон, не е тривиална задача. Изисква се поне добро радиотехническо образование и способност постоянно да се следват най-новите тенденции на напредъка. Това е очевидно поне от бегъл анализ на вътрешните части на телефона, който направихме в статията „Мобилният телефон отвътре: структурни характеристики и специфична употреба“.

Въпреки всички предупреждения от професионалисти, мнозина се опитват да минат без този минимум, да не говорим за подходящото оборудване. Причините са точно две – любопитството и икономичността. Доколко оправдана е самоинтервенцията у дома и какви са последиците – това е предмет на днешното ни изследване.

През есенно-зимния период (както и вечер и през нощта, наречен „подпитка“), често се случва телефонът да падне в сняг или вода. В този случай не трябва просто да отстранявате капки или снежинки от кутията, но и да изваждате батерията и да правите това възможно най-бързо, без да губите време, за да я изключите. Има две възможности. Първо: влагата не е попаднала на дъската или не е попаднала в най-критичните си области и не е настъпила окислителната реакция, което означава, че всичко ще изсъхне и ще работи. Второ: в резултат на химическа и електрохимична корозия на елементите връзките се повреждат. Между другото, ако смятаме, че плътността на подреждането на частите в съвременен мобилен телефон е доста висока, не е факт, че дори след квалифициран ремонт, корозията ще остави вътрешностите на телефона сами.

Можете също така да почистите контактите сами. По-добре е да направите това с обикновена гума за канцеларски материали и / или да избършете подозрителните места с памучен тампон, потопен в алкохол. 

Препоръчваме ви да решавате подобни проблеми (както и тези със сходни симптоми на „болест“ от водна природа) на три етапа. Първо е необходимо да се разтворят оксидите и корозията, след това да се почистят самите контакти от замърсители и на последния етап да се осигури защитата на контактната повърхност. Нуждаем се от аерозоли – по една бутилка за всеки етап: Kontakt 60 унищожава замърсителите, Kontakt WL почиства и обезмаслява повърхността, а Kontakt 61 предпазва от агресивни ефекти върху контактите на чужди вещества. Цената на дребно на целия комплект ще бъде около 30 долара, което е с порядък по-скъпо, отколкото в услугата, но не е нужно да ходите никъде.

За особеностите на системата за захранване на телефона писахме в статията „Как живеят мобилните телефони: от батериите до зареждането“, а сега ще предложим само няколко съвета. За да почистите контактите между батерията и телефона, използвайте мека памучна кърпа и съхранявайте батерията на хладно и сухо място, тъй като има опасност от нагряване и охлаждане от промяна на електрохимичните свойства на материалите, които съставляват батерията, в резултат на което капацитетът на батерията може поне да се промени. Ако спазвате правилата за работа, няма да ви се налага да ходите на ремонт, а междувременно ремонтът на контролера на захранването, който често се изисква след използване на дефектни зарядни устройства, струва около 15 долара.