УСПЕХ: Американската фирма СпейсЕкс проведе 13-тия си космически полет за годината!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

4 май 2021 г. 23:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:01 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракета „Фалкън 9“ с поредната порция спътници „Старлинк“. Ракетата бе оборудвана с първа степен, летяла на осем предходни мисии. След днешното извеждане на спътниците в орбита и благополучно кацане на степента върху плаващата платформа „Разбира се, че все още те обичам“, компанията на Илон Мъск изравни рекорда в сферата на възвръщаемостта по брой полети. Степента, обозначена като B1049, се превърна едва във втората степен, летяла и се върнала успешно девет поредни пъти. Това е постигано само още веднъж в историята на СпейсЕкс – предишната степен бе B1051.

Нещо повече – Мъск се готви да проведе десетия полет на една и съща ракетна степен (B1051) още тази неделя, на 9-ти май, стига метеорологичните условия да са благоприятни и ракетата да е в техническа изправност!

Илон Мъск несъмнено доведе до революция в ракетно-космическия отрасъл. Неговите постижения са безспорни, но всеки, който успява, си спечелва и врагове. Критиците към предприемача често пъти използват аргументация, раздухвана от години от стария аерокосмически отрасъл. Например представителството на Роскосмос и това на Арианаспейс многократно намекваха, че причината за бързото позициониране на Мъск на пазара се дължи не толкова на напредъка в ракетните технологии, колкото на дъмпинг – държавата изкупува стартове на „Фалкън 9“ на завишени цени, за да може да се снижи цената на комерсиалните полети.

Що се касае до възвръщаемостта, най-често се цитира Тори Бруно, шеф на Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Локхийд Мартин и Боинг). Той твърди, че една ракета от флотилията трябва да лети средно по десет пъти, за да може компанията да излезе на печалба.

Сега обаче, след като СпейсЕкс разполага с две степени, летели и върнали се успешно след девет поредни мисии, Илон Мъск е на прага на заветния десети старт. Аргументацията на скептиците и на стария аерокосмически сектор е вече много слаба и оттук насетне всяко такова поведение ще добива все повече облика на баснята за киселото грозде.

Днешният полет бе 13-ти за СпейсЕкс през 2021 година. Към настоящия момент фирмата е извела над 1 600 спътника „Старлинк“, някои от които вече са свалени от орбита. Честите полети вероятно ще позволят на Мъск да открие официално интернет услугата на пазара, която понастоящем е в етап на бета тест. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/