Русия оповести имената на космическите туристи, които ще полетят с кораба Союз МС-20 през декември

1
105
Добави коментар
redbul80
redbul80

Екипажът на космическия кораб „Союз МС-20“. Image credit : Roscosmos

13 май 2021 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Русия се готви да възобнови туристическите полети до Международната космическа станция след 12-годишно прекъсване. Днес станаха ясни имената на двамата туристи, които ще се отправят към орбита на 8-ми декември на борда на космическия кораб „Союз МС-20“. 

Юсаку Маедзава, 45-годишен японски предприемач, е известен на космическите ентусиасти със своето намерение да полети до Луната на борда на кораба на Илон Мъск „Старшип“. Но преди това той ще изпълни 12-дневна мисия до МКС посредством „Союз МС-20“. Към него ще се присъедини филмовият продуцент Йоза Хирано, който ще документира пътешествието. Корабът ще бъде управляван от един професионален космонавт – Александър Мисуркин. 

Стана ясен и екипажът на „Союз МС-19“, който ще бъде изстрелян на 5-ти октомври. Корабът ще бъде управляван от професионалния космонавт Антон Шкаплеров, а към него ще се присъединят филмовият продуцент Клим Шипенко и професионалната актриса Юлия Пересилд. Подготовката за мисията ще започне не по-късно от 1-ви юни. Целта е заснемането на филм в космоса. Филмът ще бъде съпродуциран от самия шеф на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. Очевидно мероприятието цели да изпревари съвместното намерение между НАСА и Том Круз да заснемат космическа холивудска продукция.

Напомням на читателите, че в световен мащаб е имало седем души, които са летяли в космоса срещу заплащане. Техните туристически мисии бяха осъществени в периода между 2001 и 2009 година и всичките бяха изстреляни с руски кораби „Союз“, дори когато американските совалки все още бяха в експлоатация. В края на 90-те години, когато се водеше дебатът дали да има туристически инициативи до МКС или не, НАСА през епохата на президента Бил Клинтън беше против. 

В близко бъдеще обаче туристи ще летят както с руските кораби „Союз“, така и с новите частни американски кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/