УСПЕХ: Китайският спускаем апарат с марсохода Чжурон кацна на Червената планета!

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Китайският марсоход, който кацна днес на Марс. Image credit : CNSA

15 май 2021 г. 03:45 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:10 ч. българско време спускаемият апарат на мисията на Китай „Тянвън-1“ извърши успешно кацане на Марс!

Това бе десетото благополучно спускане на Червената планета, но първото, осъществено от държава, различна от САЩ. Освен днешното китайско и деветте американски кацания, през 1971 г. съветският спускаем апарат „Марс 3“ също достига до повърхността на Червената планета, но не остава работоспособен – след броени секунди работа сигналът завинаги прекъсва. 

За огромно съжаление историческото кацане не беше излъчено в реално време от китайските медии. Нямаше дори лаконични съобщения за състоянието на мисията по-рано през деня. Нещо повече – измина час и половина след примарсяването, преди медии като Синхуа (източник) да оповестят официално за успеха – за разочарование на космическите ентусиасти.

Сега, след като спускането е приключило, се надяваме китайците да са по-отворени. Напомням на читателите, че и кацането на Луната на „Чанг’e 5“ през декември не беше излъчвано в реално време, но няколко часа по-късно китайската космическа агенция публикува подробни видеа и снимки. 

Следете страниците на КОСМОС БГ за подробности!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/