Добрата кредитна история и колко точно ни помага тя – GradaBG

1
128
Добави коментар
pepimili
pepimili

Все по-важно за всеки гражданин се оказва добрата кредитна история, която свидетелства, че той е лоялен при използването на кредити от банкови и небанкови финансови организации. Днес ще ви разясним до колко е важна добрата кредитна история при отпускането на бърз кредит.

Кредитната ви история се пази в националния кредитен регистър, който се обслужваа от БНБ и има за цел да води статистика за изрядноста на плащанията по кредити на физическите лица. Ако сте надежден платец, който редовно внася своите погасителни вноски по вашия кредит, то това е един добър начин да си осигурите отлично кредитно досие.

Освен настоящото ви състояние и покриваните от вас заеми в него се съхранява и информация за ваши предишни задължения. Така компаниите могат да придобият по-ясна представа, за това дали сте с потенциал да бъдете добър техен клиент или проблемен такъв. Именно чрез справка в регистъра една кредитна компания преценя дали да ви отпусне така нужните на вас и вашето семейство пари на заем.

Имайте предвид, че веднъж след като сте развалили добрата си кредитна история, то нейното поправяне не е лесна работа. Все пак най-добрия вариант е просто да се стараете да плащате в срок вашите задължения, като така посредством превантивни мерки ще си осигурите отлично кредитно досие.

Ако възнамерявате да кандидатствате за по-крупен заем, то справката в Националния кредитен регистър е нещо задължително. Нашата препоръка е да не се впускате в кандидатури за кредити преди да подобрите състоянието на досието си. Все пак това е съвет, който цели да повиши вашата успеваемост при кандидатстване за заем пред различни кредитни институции или банки.

Преди да поискате пари на заем, оформени като бърз кредит от банка или небанкова финансова институция (лицензирана от БНБ за подобен тип дейност), то винаги планирайте погасяването на своя дълг. Не оставяйте нищо на случайността, като план Б за подобни случаи не е никак излишен и ще ви осигури едно по-спокойно и приятно бъдеще.

Някои небанкови финансови институции отпускат заеми и при влошена кредитна история или по-известния термин “Кредити с лошо ЦКР“