Къде намират приложение процесните съдове?

10
222
Добави коментар
obiavite
obiavite

Днес процесните съдове намират широко приложение в редица индустрии и имат важна роля за оптималното протичане на производствения процес. В следващите редове ще обърнем внимание на това какво представляват процесните съдове, а също така в кои индустрии и за какви дейности се използват най-често.

Какво представляват процесните съдове?

Процесният съд представлява резервоар или контейнер, проектиран и оборудван с устройствата за управление и аксесоари за завършване на подпроцес като част от цялостния процес. Казано по-просто, технологичните съдове са компоненти, в които се извършват различни процеси.

Смесването, разделянето, охлаждането, пречистването и промяната на състоянието на материала са само част от процесите, които могат да бъдат извършвани в този вид съдове. Те могат да бъдат свързан към предходния или следващия процес хоризонтално или вертикално.

Дизайн и материали на процесните съдове

Различните стъпки, етапи или процеси в преработващата промишленост обикновено имат специфични изисквания като време, налягане, температура и други условия на работа. Затова подходящите технологични съдове трябва да позволяват правилния контрол на необходимите работни условия на всяка стъпка, докато се постигне желаният продукт.

В голяма част от случаите процесните съдове се проектират и изработват по индивидуален проект на клиента. Не е учудващо, че този  подход е предпочитан, тъй като гарантира, че процесните съдове, ще бъдат проектирани и произведени така, че да отговарят напълно на индивидуалните изисквания и нужди на конкретния бизнес.

Изборът на подходящ материал също е важен. Тук трябва да отбележим, че материалът, от който е направен технологичният съд, както и неговите принадлежности и средства за управление, зависят от предназначението му.

Един от най-популярните и често използвани материали при изработката на процесни съдове е неръждаемата стомана. Причината се дължи на отличните свойства, като устойчивост на корозия, дълготрайност, които тази сплав предлага.

Друг материал, от който могат да се изработят тези съдове е въглеродната стомана. Тя предлага отлична здравина и ковкост и с подходяща обработка може да издържа на големи натоварвания.

Ако сте в търсене на доверен партньор с дългогодишна експертиза, който да изработи качествени процесни съдове от неръждаема стомана, изцяло съобразени с нуждите на вашето производство, повече информация ще откриете тук:  https://inoxsys.eu/bg/produkti/sudove/procesni-sudove.html.

Къде намират приложение процесните съдове?

Както вече споменахме, процесните съдове са широко използвани в различните индустрии. Сред тях се нареждат: хранително-вкусова промишленост; фармацевтична и козметична промишленост; биохимия; химическа промишленост; преработка на нефт и гориво и други. Ето и някои по-конкретни примери:

Процесните съдове от неръждаема стомана намират приложение при преработката на основни суровини. Например преработката на царевица за нуждите на хранително-вкусовата промишленост.
Производството на напитки като различни плодови нектари и натурални сокове е още един подходящ пример в тази сфера.
Химическата промишленост също разчита в голяма степен на използването на процесни съдове/реактори. Например при производството на бои и различни видове покрития.
Фармацевтичната и козметичната индустрия също използват процесни съдове за цели като разбъркване, смесване, охлаждане и т.н. на различни съставки за създаването на широка гама от лекарствени и козметични продукти.

 

Особено важно изискване в тези индустрии е да заложите на процесни съдове, които отговарят на национални и международни стандарти за качество, безопасност и хигиена.