ИНТЕРАКТИВНО И ВЪЛНУВАЩО СЪБИТИЕ СЪС СОЦИАЛНА КАУЗА – ТОВА Е МЕЖДУНАРОДНИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ ИН-ЕДУ ЛАГЕР!

2
223
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Асоциация за развитие на София като основен организатор на ИН-ЕДУ международния ученически лагер прие предизвикателството да направи онлайн събитие за млади хора при наличието на огромна онлайн умора и успя да го направи вълнуващо и интересно. „Кажи ми и ще забравя, научи ме и може да запомня, ангажирай ме и ще го науча!” е казал някога Бенджамин Франклин. Очевидно всички лектори от ИН-ЕДУ лагера са съгласни с цитата, тъй като направяха изключително интерактивни презентации и дискусии с 60-те ученици от България, Хърватия, Италия и Словения, които взеха участие в международния лагер. Проектите на учениците по задачите, поставени от професионалисти от НПО и бизнес сектора, също са солидно доказателство!

В рамките на два дни – 14-ти и 15-ти май 2021г., екипът на ИН-ЕДУ успя да се срещне учениците със старши мениджъра по публични политики в Google Италия, екипът на Common frames – експерти в областта „изработка на видео“ и 5 мотивационни лектори.

Учениците се запознаха с темата „Greenwashing“ (*фалшиво представяне на продукти, услуги или дейности като зелени – тоест, като намаляващи негативното човешко въздействие върху планетата ни*), представена от Любомила Йорданова – основател и главен изпълнителен директор на Plan A – стартиращ бизнес в Берлин, разработващ платформа, която позволява на компаниите да измерват, наблюдават и намаляват отпечатъка върху околната среда и подобрява тяхното ESG изпълнение. След нейната реч те създадоха въпросник в Kahoot, който може да помогне на всеки да разбере по-добре същността и последиците от Greenwashing.

Казват, че „Хубавите работи стават бавно“ и след представянето на Алберто Пуляфито – главен редактор и съосновател на Slow News – италиански журналистически проект за създаването на достоверни новини, учениците знаят, че същото важи и за новините. Бавно, но сигурно те се потопиха в темата „Медийна грамотност и новият начин на журналистиката за борба срещу фалшивите новини“ и резултатът от дискусията е ясен – изключително добре подготвена образователна кампания, специално предназначена за деца на възраст между 3 и 8 години, с анимации и забавна история, която би могла да накара хора от всяка възраст да подкрепят идеята на Slow News.

Учениците също така осъзнават значимостта на „Равенството и начините за борба дезинформацията и дискриминацията към мигрантите“ благодарение на Андреа Менапейс – директор на Open Migration. Той обясни, че за да преодолеем успешно стереотипите, трябва да им се противопоставяме. Учениците успяха да създадат видео, което представя история за това как са произлезли стереотипите и план за широкото му разпространение.

След като изслушаха Хрвойе Харац, който работи като ръководител на проекти и развитие в Udruga Pobjede и неговата област „Образование за защита и права на животните с цел насърчаване на развитието на състрадание, солидарност и активно участие в обществото“, учениците създадоха кампания за социалните мрежи, която би могла да докосне сърцето на всеки. Добър визуален материал + правилно послание = новият начин да променим света. Учениците приложиха това уравнение на практика. Не на последно място – те научиха повече за “FOMO (Fear of Missing Out) – Страхът от пропуснатите възможности представлява относително нова форма на социална тревожност, определена като загриженост на индивида за липсващите приятни, удовлетворяващи, социални събития”. Те представиха темата с подкрепата на пиленце, което определено знае как да трансформира Страха от пропускането (FOMO) в Радост от пропускане (JOMO – Joy of Missing Out) и е готово да сподели знанията си с хора, страдащи от FOMO. Пиленцето е нарисувано от един от учениците, но е обичано от всеки, който някога го е виждал.

Според участниците е страхотно, че никой от тях не е пропуснал възможността да се присъедини към международния ИН-ЕДУ ученически лагер. Те не само се учиха и се забавляваха, но и допринесоха за положителна промяна в света.

Ученическият лагер се организира от АРС в рамките на проект „Включващи общности чрез образование за медийна грамотност и критично мислене“ (ИН-ЕДУ), съфинансиран от програма „Еразъм+“ на ЕС, с приноса на партньорите по проекта FORMA.Azione Srl, Centre for Peace, Nonviolence and Human Rights – Osijek, ITET “Aldo Capitini” Institute, ERIM Europe, PRIZMA Foundation and DZZD Obuchenie.