ADR превоз на опасни товари – Cargo Planet

1
152
Добави коментар
pepimili
pepimili

Опасните товари по ADR са материали или предмети, които, ако не бъдат правилно контролирани, могат да представляват опасност за здравето и безопасността на хората, инфраструктурата или транспортните средства. Транспортът на подобни товари е строго регламентиран и контролиран от редица регулаторни органи на национално и международно ниво. Затова опасните стоки трябва да бъдат обработвани, пакетирани, етикетирани и транспортирани по строго определен ред.

Класификаторът на опасните стоки е в девет категории.

Експлозиви (тук влизат всякакви вещества, които съдържат експлозивни смеси, дори и фойерверките); 
Газове (всякакви лесно възпламеними товари); 
Течни запалими вещества, като към тях се отнасят бензин, дизел, керосин, парфюмерийни продукти и др.;
Твърди запалими (натриеви батерии, запалки, кибрит и др.); 
Окисляващи се вещества (нитрати, перманганат, хлорити и др.); 
Токсични вещества – медицински отпадъци, биологични култури и др.; 
Радиоактивни материали; 
Киселинни и корозионни материали; 
Други видове материали (тук се включват материали, използвани в медицината).

Всяка грешка при транспортирането може да доведе до нежелателни последици и замърсяване на околната среда. Затова и лицата, ангажирани с превозването им, следва да притежават съответния сертификат ADR, който да гарантира способността им да извършват посочената дейност.

Спедиторите на Карго Планет са запознати със спецификите в областта на транспорта на опасни товари. Разполагаме с вътрешен консултант по ADR, сертифициран от Министерство на транспорта, съгласно изискванията след актуалните промени на наредбите.

Транспортирането на опасните товари обслужваме със стандартни бордови автомобили (13,60 м), оборудвани според изискванията на ADR Конвенцията.