Българският суперкомпютър е кандидат за юнския Топ 500

1
184
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, ще заработи през юли, стана ясно от среща на екипите на компанията Atos и София Тех Парк, където е базирана машината, с френския посланик у нас Флоранс Робин, предава technews.bg.

„Предстои да завършим всички необходими тестове на конфигурацията и да направим нужното обучение на екипа в София. Целта ни е още през юни Discoverer да влезе в класацията TOP500 на суперкомпютрите по целия свят“, заяви Ярослав Войтех, ръководител на проекта от страна на Atos и оглавяващ звеното HPC & Big Data на компанията в Чехия.

Проектът за високопроизводителната машина се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, а доставката, монтажът и обучението на екипа са поверени на френската компания за дигитална трансформация Atos.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

„Наличието на суперкомпютъра ще превърне страната ни в дигитален хъб, в който да се включат представители както от академичната общност, така и от бизнеса. Връзката на Discoverer с останалите изчислителни центрове от Европейската мрежа на EuroHPC машините ще даде възможност и за ефективна съвместна работа с водещи европейски изследователи и специалисти, както и за споделяне на познания, технологии и опит“, каза Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Подготовката на кадри в областта на HPC ще бъде ключово за бъдещето развитие на България, заяви Симеон Стоянов от „Петаскей Суперкомпютър – България“. За да има резултати в тази посока, е важно да се насърчи сътрудничеството между бизнеса и академичните среди, смятат участниците в срещата .

„Това е стратегически проект с огромно значение не само за Европа, но и за България, който вярвам, че ще донесе огромни ползи както за развитието на научно-технoлогичната сфера, така и за икономиката“, каза посланик Робин, като подчерта, че „в сърцето на българския суперкомпютър има и частица от Франция“.

Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30 тона е поместен в 12 изчислителни стелажа, като са налични още 2 стелажа с помощна инфраструктура. Базиран е на архитектура BullSequana XH2000 на Atos и процесори AMD EPYC с общо 144 384 ядра, има оперативна памет над 300 терабайта и 2 петабайта сторидж капацитет. Процесорите се охлаждат чрез топла вода, я цялата система е подсигурена чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW.