Екстремните спортове и свободата в шофирането на АТВ

1
187
Добави коментар
clashbade
clashbade

Всеки си има собствени предпочитания за това къде и какво да шофира. Все пак повечето от нас биха се насладили безусловно на висока проходимост, открити пространства и бързи скорости. Към първото можем да причислим АТВ–тата, докато скоростите успешно се постигат от моторите. Без значение обаче кое ще ви легне на сърцето, ако нямате подходящ акумулатор, нещата няма да ви се получат.

Акумулатори за АТВ и мотори

Няма нищо по–хубаво от летните месеци за забавления на обороти. В тази връзка употребата на мотор е тясно свързана и с температурата. Е, щом наближава времето за екстремни изживявания, то спокойно можете да прегледате и обслужите любимото возило. Дали ще е на две или четири колела, няма голямо значение. Не за усещането разбира се, а по отношение на енергията, която ще ви бъде необходима. Сега е моментът, в който е най–вероятно да установите проблем в запалването.

Ами сега?

Дори и да сте използвали надлежно гараж, който да осигурява привидно укритие от студовете, нямате никаква гаранция, че ще запалите. Големите студове, и още повече измръзването, могат да нанесат непоправими щети. Това може много бързо да доведе до окъсяване на клетки, разлив на електролит, разрушаване на плочи и други прочие „приятни“ изненади.

Ако сте съхранявали акумулатора отделно от превозното средство, това може и да помогне. Но, ако сте го отстранили без да е зареден, то това означава, че процесът на саморазреждане продължава да тече.

При дълъг период на време в разредено състояние се увеличават шансовете за необратими нарушения. Това отново ще ви отведе до момента на разочарование, когато се опитате да запалите.

Кога да го сменим?

Не чакайте до последно. Когато установите, че акумулаторът вече не става, купете си нов. Ако го използвате до последната капка сили, рискувате да повредите зарядната система на превозното средство. Тези допълнителни неприятности ще ви накарат да  похарчите повече средства, за да подкарате возилото.

За запалените мотоциклетисти горещо препоръчваме при съхранението в неактивния сезон да не сваляте, а да включвате акумулатора на специално зарядно устройство с опция за мотоциклети.

Що се отнася до АТВ, в повечето случаи ще ви служи вярно акумулатор по–малък от този, който използвате за кола. Все пак вземете под внимание дали използвате стартер. Съобразете и кубатурата, точно както при автомобилите. Тя е от съществено значение за правилно функциониране на системата. 

И да не чакате разгара на сезона, подгответе си нужното навреме от Dikar, за да се наслаждавате на безгрижни летни дни и нощи.