15 факта за рака, които ще променят начина ви на мислене за болестта

1
157
Добави коментар

В днешната статия ще ви запознаем с няколко факта за рака. Целата ни е да ви накараме да мислите по друг начин за нев. Затова ще се опрем само на научни и доказани факти.

 

1. За първи път ракът е описан от древните египтяни

Най-ранното описание на рака е намерено в папируса на Едуин Смит, датиращ от 16 век пр. н. е. Документът описва операция за отстраняване на тумори на гърдата. Авторът обаче твърди, че болестта „не може да бъде излекувана“.

 

2. Солариумът причинява повече рак на кожата и белия дроб, отколкото пушенето

Проучването установи, че само в САЩ всяка година се диагностицират повече от 419 000 нови случая на рак на кожата, свързани с придобиването на изкуствен тен.

 

3. Повече от половината от всички видове рак могат да бъдат предотвратени

Изследователите вярват, че повече от половината от всички видове рак и 30% до 50% от всички смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. Това означава, че могат да се избегнат между 2,8 и 4,8 милиона смъртни случая годишно, 70% от които се случват в страни с ниски и средни доходи.

 

4. Пушенето е рисков фактор за развитие на рак на пикочния мехур

Пушачите са поне 3 пъти по-склонни да развият рак на пикочния мехур, отколкото непушачите. Пушенето е отговорно за поне половината от всички случаи на този вид рак при мъжете и жените. 

 

5. Известни са повече от 200 вида и подтипове рак

Ракът е множество различни заболявания. През последните 10 години експертите осъзнаха, че има повече от 200 различни вида и подвида на рака. Това улесни прехода от универсален подход към лечението към персонализирана терапия.

 

6. Голите къртици-плъхове рядко боледуват от рак

Клетките на тези подземни африкански бозайници са богати на вещество, наречено хиалуронан (хиалуронова киселина), което потиска възпалението и клетъчното делене, предотвратявайки развитието на рак. Това откритие може да доведе до разработването на нови лечения за рак в бъдеще 

 

7. Само 5-10% от всички видове рак са наследствени

Повечето видове рак се развиват в резултат на спонтанна генетична мутация в клетките под въздействието на фактори на околната среда, включително тютюнопушене, алкохол и диета.

 

 

8. Ракът на гърдата засяга най-често лявата гърда

Туморът е с 5-10% по-вероятно да се развие при жени в лявата гърда, отколкото в дясната. Лявата част на тялото също е с 10% по-податлива на меланом (вид рак на кожата). Няма надеждни данни, сочещи причината за това явление.

 

9. Някои туморни клетки са в състояние да “подмамят” имунната система

Човешката имунна система е един от най-модерните инструменти в борбата с различни заболявания. Въпреки това, злокачествените клетки могат да се прикрият като здрави и по този начин да избегнат унищожаването. За откриването на този механизъм, довело до развитието на посоката на имуноонкологията и имунотерапията, през 2018 г. бе присъдена Нобелова награда.

 

10. Злокачествените клетки се появяват, когато има “грешка” в ДНК по време на клетъчното делене

Учените познават повече от 300 гена, промените в които в резултат на спонтанна или наследствена мутация могат да доведат до развитие на рак. Изчерпателен анализ на туморния геном дава възможност да се идентифицират мутации в него, които водят до развитие на туморен процес, и да се избере най-подходящото лечение

 

11. Около 10% – 15% от рака на белия дроб не са свързани с тютюнопушенето

Ракът на белия дроб се среща дори при хора, които никога не са пушили. Дори пасивното пушене може да доведе до развитие на болестта

 

12. Лекарите вярват, че 4 от 10 ракови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот

Всички знаят, че пушенето, нездравословното хранене, алкохолът и заседналият начин на живот могат да причинят рак. Не всички обаче знаят следните факти:

Женените мъже имат 35% по-малък риск от смърт от рак, отколкото неженените мъже.Рискът от рак на дебелото черво е по-висок при хора, които спят по-малко от 6 часа на нощ.Работата през нощната смяна увеличава риска от рак на гърдата.

 

13.Последните години са открити противоракови свойства в някои храни, както и в лекарства, използвани за други цели

Според американски изследователи пиенето на кафе намалява риска от рецидив на рак на червата и намалява вероятността от развитие на някои видове рак на кожата. От последните изследвания на учени от различни страни, разбираме, че обикновеният аспирин има и противоракови ефекти. Приемът му увеличава степента на преживяемост при различни видове рак на стомашно-чревния тракт. В някои случаи аспиринът предотвратява развитието на рак. Според проучване на учени от университета в Нюкасъл (Великобритания), това важи особено за затлъстелите хора.

 

14. В борбата с рака участват не само лекарите, но и създателите на компютърни игри

Информираността на пациентите играе важна роля в съвременното лечение на рака. И тук, наред с традиционните методи, се използват и иновативни. Те включват компютърни игри като Re-Mission2, които симулират борбата срещу рака. Арсеналът на играча включва химиотерапия и други методи. Тези игри се използват главно при работа с деца – те помагат на малките пациенти да разберат същността на лечението.

 

15. Степента на преживяемост при рак непрекъснато се увеличава, поради развитието на медицината

Ракът не винаги е смъртна присъда, благодарение на напредъка, постигнат през последните десетилетия. Въпреки факта, че честотата се увеличава, броят на хората, които са победили рака, се увеличава. По този начин от 1991г. до 2020г. смъртността от рак намалява с 29%.

Ранната диагностика и новите ефективни лечения доведоха до намаляване на смъртните случаи от рак в западните страни в сравнение с началото на 90-те години. По този начин в САЩ през този период смъртността намалява при 11 от 15 най-често срещани видове рак при мъжете и при 10 от 15 при жените. Като цяло преживяемостта от рак в САЩ се е увеличила с 20% от 1991г. насам. През това време смъртността от рак на червата, белия дроб и гърдата е намаляла с повече от 30%, а смъртността от рак на простатата с повече от 40%.

Най-значителният пробив през последните десетилетия се случи при лечението на хематологични ракови заболявания. Ако през 70-те години на 20-ти век 60% от децата с остра лимфобластна левкемия са починали, сега в 90% от случаите това заболяване е напълно излекувано.

Според Американското общество за борба с рака в момента има около 28 милиона души, които са излекувани от рак. Повечето от тях са жени, които са спечелили битката с рак на гърдата – само в САЩ има 2,9 милиона такива пациенти.

Надяваме се да сме ви били полезни и малко да сме допринесли за възпратието ви на диагнозата “рак’. Бъдете здрави!