Започват изслушванията по делото за свалянето на полет МН17 в Източна Украйна | .::GetNews::.

1
176
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

В Нидерландия започва разглеждането по същество на делото за свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, съобщиха световните агенции. Полет МН17 на малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур се разби през 2014 г. В катастрофата загинаха всички 298 пътници на борда и екипажът.

Семействата на жертвите се подготвят да чуят болезнени детайли за катастрофата, отнела живота на близките им, каза техен представител през Ройтерс.

„От една страна искаме да знаем какво точно се случи, защо се случи и кой е отговорен“, каза говорителят на семействата Пиет Плоег.

„Но цената, която ще платим, е да чуем шокираща информация. В крайна сметка това трябва да доведе до справедливост, а това включва поне да имаме независимо съдебно решение за това кой е отговорен“, каза Плоег, самият той загубил брат си, неговата съпруга и племенника си в катастрофата.

След няколко години разследване на трагедията, пред съда в Нидерландия бяха представени задочните обвинения срещу трима руснаци и един украинец, за които се твърди, че са отговорни за свалянето на пътническия самолет с руска ракета земя-въздух „Бук“.

Четиримата подсъдими – руспаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин и украинеца Леонид Харченко – са на свобода и не присъстват в съдебната зала по време на делото. И четиримата са смятани за ключови фигури сред сепаратистите в Източна Украйна.

През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила малайзийския Боинг 777, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

Правителството на Нидерландия обвинява Русия за катастрофата. Москва отрича да е отговорна за случая.

Процесът формално започна през март 2020 г., но досега се занимаваше с въпроси, свързани с допустимостта на доказателствата.

Очаква се изслушванията да продължат поне до септември, когато са определени дати, в които близките на жертвите могат да се обърнат към съда. Няма насрочена дата за финалните пледоарии.