Слави президент?

1
130
Добави коментар
Novetika
Novetika

Кой се изненада от изявлението на Станислав Трифонов, лидер на партията „Има такъв народ“ (ИТН), че няма да присъства в листите на партията си в предстоящите избори за 46 Народно събрание?

Никой, който внимателно наблюдава тази интересна и прелюбопитна фигура, рожба на българския преход и който е разбрал, че в България е възможно всичко.

Във всеки случай новината беше излъчена от самия Трифонов: че няма да бъде депутат, но не защото не може да носи отговорност. Може, и то не само като депутат, а и „от една друга институция, но… като му дойде времето“.

След загадката, дошла от Америка, „кой е действащият политик свързан с Васил Божков“, дойде и загадката на Слави. Коя е институцията, от която той може да докаже своята отговорност? Какъв иска да бъде? Къде се цели? Хвърлил ли е око Слави на стола на президента Радев? Изглежда много, много вероятно.

Ролята на сегашния президент Радев, който използваше поста си да громи правителството, да се прави на опозиция и да критикува ден след ден, без да носи отговорност за нищо, изглежда много удобна. Седиш си нависоко, гледаш си, ходиш си по света, получаваш си висока заплата, а отговорност никаква. Чудна роля за хора, които нямат идея за това как се правят нещата, но са Еверест на критиката.

Слави е точно такъв. 30 години той громи всеки, който му се изправи на пътя или нещо му е крив. Ако стане президент, ще прави същото, но от по-високо. Ще си прави каквото си иска и каквото знае. Ще има и още една екстра: с вдигнат юмрук ще събира феновете си на протест, пеейки възрожденски песни. Ще има хем бунт, хем шоу, хем власт, хем няма пред кого и за какво да отговаря. Президент е. Ако иска, и пуч може да спретне, ако нещо не му е на кеф. Тази мантра за президента-обединител вече умря. Това е трудна работа и неудобна. Сегашният президент даде пример, че може и да се пренебрегне ролята на обединител. Не го пишело в конституцията. Е, какво пък. Защо Слави да не върши тази работа, която най- му отива и му идва отвътре. Критика, критика и пак критика. Лесно и безотговорно.

Да, обаче какво става със сегашния кандидат за поста президент на Републиката, Румен Радев? Дали се завързва поредната междуличностна интрига или Слави си говори ей така, както си е свикнал? Ами ще видим, когато му дойде времето.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com