Феята кръстница в новата woke версия на „Пепеляшка“ е безполова

1
152
Добави коментар
Novetika
Novetika

„Вълшебството няма пол… Това е класическа приказка, но за новото поколение.“

Думите принадлежат на Били Портър: първият мъж, въплатил се в ролята на прословутата фея кръстница от приказката за Пепеляшка, в новия мюзикъл на Sony Pictures.

„Новото поколение е готово за това. Децата са готови. Възрастните бавят нещата“, допълни пред CBS News носителят на наградите Grammy, Tony и Emmy.

Легендарната история за Пепеляшка е поредната холивудска жертва на woke културата, която стремглаво преобразява класически герои от книги и филми, като променя расата, пола и дори сексуалната им ориентация.

Woke е нов термин, иронично обозначаващ човек, който е буден, осъзнат за социална справедливост.

Намерението на автора и режисьор на филма, Кей Кенън, е да осъвремени класическата творба. Пепеляшка е представена като „гласовита, действена, желаеща независимост и следваща мечтите си“. Героят на Портър пък – феята кръстница – се нарича Fab G (Фантастичният Джи, G идва от godmother, кръстница на английски) и цели да покаже, че „вълшебството няма пол“.

Според Кенън, актьорът е доразвил своя герой в свръхестествено същество, което отива отвъд общоприетото човешко поведение.

„Портър придаде ново значение на феята кръстница. Фантастичният Джи помага на съвременната Синди (съкратено от Cinderella, Пепеляшка на английски) да изяви принцесата вътре в себе си.“

Освен с актьорския си талант, чернокожият Портър е известен с гей ориентацията си и с екстравагантните си тоалети на червения килим. В ролята си на модна икона, Портър често се появява на церемонии по присъждане на големи шоу награди, облечен в пищни бални рокли и обсипан с блестящи аксесоари, които подчертават силната му джендър „флуидност“.

В Twitter публикация с хаштагове #Cinderella #MagicHasNoGender от 15 май 2021 г., Портър пише: „Кажете здравей на Фантастичния Джи“ и добавя снимка със свой костюм в новата версия на Пепеляшка: лъскава вечерна рокля в медно-оранжев цвят, украсена с искрящи кристални орнаменти.

Освен че е изключително впечатляващо и различно, превъплъщението му в ролята на емблематичната и безполова фея кръстница е „значимо“, смята самият актьор.

„Докато бях на снимачната площадка, осъзнах дълбочината на ролята на Фантастичния Джи… Вълшебството няма пол. Представяме този герой като безполов, или поне аз го изобразявам като такъв. Това е наистина значимо.“

Премахване на женската идентичност

Портър обаче не обяснява как премахването на женската идентичност на най-известната фея кръстница е „наистина значимо“.

Консервативната писателка, биоетик и критик на абортите, Фиорела Наш, има мнение по въпроса.

„За актрисите над 35-годишна възраст е изключително трудно да получат роля“, казва Наш пред LifeSiteNews.

„Наистина е въздействащо, когато мъже играят женски роли, тъй като женомразците се опитват от векове да изтрият женската идентичност. И току-що намериха woke начин да го направят.“

Според Наш, такива случаи намаляват още повече шансовете, актрисите да получат добри роли. Защото ако силна женска роля се даде на мъж, това изтласква жените от индустрията. И е напълно неоправдано, смята писателката.

По нейни думи, децата ѝ няма да гледат новата „Пепеляшка“, защото ще сметнат за нелепа идеята мъж да играе ролята на безполова фея кръстница.

„Не съществува такова нещо като безполово човешко същество, независимо дали това ви се нрави или не“, коментира Наш.

Мюзикълът на Sony няма да включва традиционните песни, познати от „Пепеляшка“ на Дисни. Те ще бъдат заменени от поп парчета в изпълнение на певицата Камила Кабейо, която пък влиза в ролята на самата Пепеляшка.

Дали насочените към децата woke усилия на Холивуд ще съживят любимата на поколения приказка или ще подпишат смъртната ѝ присъда? Ще се види през септември, когато новата продукция излиза по Amazon Prime Video.