Защо Наоми Осака се отказа от Ролан Гарос и може да пропусне Уимбълдън?

1
133
Добави коментар
Novetika
Novetika

Вторият за годината турнир от Големия шлем – Ролан Гарос във френската столица Париж – се провежда от 24 май до 13 юни 2021 г. Квалификациите стартираха на 24 май, а основната схема на турнира започна на 30 май.

Световната номер две Наоми Осака се оттегли от участието си на Ролан Гарос на 31 май.

След победа в първи кръг над румънката Патрича Мария Циг, японката беше глобена 15 000 щ.д. (24 000 лв.) за отказ от задължителните медийни интервюта след края на мачовете. Също така беше предупредена, че при продължаващо нарушаване на правилата може да бъде отстранена и да не бъде допускана до участие в турнирите от Големия шлем.

На 27 май японската тенисистка писа в Туитър: „Хората често не проявяват разбиране към психичното здраве на спортистите и това е особено вярно по време на пресконференциите. Често ни задават едни и същи въпроси или такива, които посяват съмнения в умовете ни, затова просто не смятам да се подлагам на въпросите на хора, които се съмняват в мен“.

Тя също обяви в социалните мрежи, че страда от „дълги пристъпи на депресия“. Това се случи ден, след като от Големия шлем я заплашиха с дисквалифициране.

23-годишната японка твърди, че има психически проблеми от момента, в който спечели първата си титла от Големия шлем на US Open през 2018 г.

В официално становище от 30 май 2021 г. на организаторите на турнирите от Големия шлем се казва: „Наоми Осака обяви миналата сряда в социалните медии, че няма да участва в задължителните медийни интервюта на Ролан Гарос 2021“.

В изявлението по-натам се обяснява, че от екипа на Ролан Гарос са призовали Осака да преразгледа позицията си и са се опитали, без успех, да говорят с нея относно нейното състояние, както и да разберат какво може да бъде направено, за да се справят с проблема.

След липса на отговор от страна на Осака – се казва също в становището – Australian Open, Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open заедно са писали на Осака, за да ѝ предложат подкрепа, като са подчертали своя ангажимент към благосъстоянието на всички спортисти и са предложили диалог върху проблемите. Също така са ѝ напомнили задълженията ѝ, последствията от неспазването им, и че правилата важат за всички спортисти.

Така, заради неспазване на договорните си медийни задължения, реферът на Ролан Гарос глоби Осака по член III от Кодекса за поведение.

Това не е първото оттегляне на Осака от турнир.

В силния шампионат Western & Southern Open, който поради пандемията от COVID-19 беше изместен от Синсинати в Ню Йорк през август 2020 г., японката се класира на полуфинал, но заяви, че се оттегля в подкрепа на „Животът на чернокожите е от значение“ (Black Lives Matter, BLM). След това организаторите обявиха, че също подкрепят каузата и спряха турнира за един ден. Осака остана и победи Елизе Мертенс в полуфинала, но все пак не излезе на корта за финала срещу Виктория Азаренка, поради контузия.

На 7 юни 2021 г. Осака се отказа от турнира Берлин WTA 500, който започва на 14 юни и е на трева. Причината: нужда от почивка.

Решението на световната номер две поставя под въпрос участието ѝ в следващия турнир от Големия шлем, Уимбълдън, тъй като състезанието в германската столица се счита за част от подготовката за него.

Уимбълдън ще е третият поред турнир от Големия шлем през 2021 г. и започва на 28 юни. На 23 юли стартират Олимпийските игри в Токио. Осака все още не е обявила дали ще се откаже от участие и там.