УСПЕХ: Американската ракета Минотавър 1 проведе първия си космически полет от 2013 година!

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

15 юни 2021 г. 19:45 ч. Днес американската космическа ракета „Минотавър 1“ беше изстреляна за пръв път от 2013 година, т.е. след близо осемгодишно затишие! Освен това „Минотавър 1“ е уникална, че от всички действащи ракети, тя е оборудвана с най-старите двигатели в цял свят – произведени преди 55 години. 

Това се дължи на факта, че ракетата е базирана на някогашната програма за балистични носители „Минутман“. За първа степен се използват двигатели „M55A1“, заредени с твърдо гориво още през 1966 г. от компанията Тиокол, която днес е в състава на корпорацията Нортроп Груман. Двигателите на втората степен са отново твърдогоривни, заредени през 1983 г. от „Аероджет“.

За трета и четвърта степен се използват съответно твърдогоривните „Орион 50XL“ и „Орион 38“, които са комерсиални двигатели – създадени са първоначално за крилатата ракета „Пегас“ в началото на 90-те години.

Тъй като „Минотавър 1“ е с очевидно военен произход, тя се използва традиционно за разузнавателни мисии. В периода между първия старт на 27 януари 2000 г. до ден днешен ракетата е летяла общо 12 пъти в космоса. Всичките изстрелвания са благополучни. 

Днешното изстрелване също бе за нуждите на американските военни – мисията бе обозначена като „NROL-111“. Националният разузнавателен офис вече потвърди, че полетът е напълно успешен. Полетът беше излъчен на живо, независимо от военното назначение, като по традиция предаването бе прекъснато преди отделянето на спътника от горната степен. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA Wallops