Двама астронавти излязоха в открития космос, за да инсталират новите слънчеви панели на МКС

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: европейският астронавт Тома Песке развива болтовете, чрез които са застопорени новите слънчеви панели. Photo credit : NASA TV

16 юни 2021 г. 18:05 ч.

Светослав Александров. Днес, на 16-ти юни, в 15:11 ч. българско време, в открития космос излязоха американският астронавт Шейн Кимброу и неговият френски колега и астронавт на ЕКА Тома Песке. Двамата имат отговорна задача – да монтират новите слънчеви батерии, които бяха доставени на МКС през този месец от американския космически кораб „Карго Драгън“. 

Очаква се извънбордовата дейност да продължи около шест часа и половина. Това е първата от две „космически разходки“, нужни за монтажа на първата двойка панели. Втората е предвидена за 20-ти юни. Всяка извънбордова дейност е ангажирана по инсталацията на един слънчев панел. 

Предвидена е доставката на общо шест слънчеви панели (т.е. три двойки) в хода на три мисии на „Карго Драгън“, като първата от тях е в ход. 

Напомням на читателите, че дългосрочната експлоатация на МКС в околоземна орбита се изразява в стареене на отделните компоненти, като най-съществена е промяната в слънчевите батерии, които от година на година генерират все по-малко електроенергия. Когато новите панели бъдат изцяло монтирани, МКС ще генерира също толкова количество ток, както когато беше нова. 

НАСА ни информира, че новите слънчеви панели са от същия тип, каквито ще бъдат сложени и на новата станция „Гейтуей“. Тя ще бъде позиционирана в орбита около Луната.

Наблюдавайте „космическата разходка“ по НАСА ТВ на този линк. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/