Китай представи екипажа на кораба Шенчжоу 12

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

16 юни 2021 г. 18:30 ч. Както е по традиция, ден преди старта Китай представи астронавтите на пилотирания космически кораб „Шенчжоу 12“.

Командир на експедицията е Ние Хайшън, ветеран от предходните мисии на корабите „Шенчжоу 6“ и „Шенчжоу 10“. Към него се присъединяват Лю Бомин, ветеран от „Шенчжоу 7“, и Тан Хонбо – новак, който никога досега не е бил в космоса. 

Космическият кораб „Шенчжоу 12“ ще излети през идната нощ, на 17-ти юни, в 04:22 ч. българско време.

Това ще е първият пилотиран полет до новата станция на Китай, основният модул (именуван „Тянхъ“) на която бе изстрелян в края на април. Очакванията са Хайшън, Хонбо и Бомин да престоят три месеца на „Тянхъ“. През това време те ще проведат две „космически разходки“.

Това ще са първите излизания на астронавти на Китай в открития космос от 2008 година, когато Чжай Чжиган за пръв и последен път развя китайското знаме в околоземното пространство. Стартът на „Шенчжоу 12“ ще е и първото пилотирано китайско изстрелване след близо петгодишно прекъсване. По време на предходната мисия на „Шенчжоу 11“ през октомври 2016 г. двама души Цзин Хайпън и Чен Дун престояха един месец на борда на мини-лабораторията „Тянгун-2“. 

На кадъра: отляво-надясно са Тан Хонбо, Ние Хайшън и Лю Бомин. Photo credit : CCTV