Обява за работа намеква за сериозни провали с ракетата Ню Глен на Блу Ориджин

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

16 юни 2021 г. 20:00 ч. За разлика от космическата компания СпейсЕкс на Илон Мъск, която строи ракети на открито и редовно ни информира за прогреса си, фирмата Блу Ориджин на Джеф Безос е забулена в тайни. Макар че суборбиталният кораб „Ню Шепърд“ е в готовност да вози туристи още от следващия месец, нищо не се знае относно това как протича работата по „Ню Глен“ – тежкотоварната ракета, която ще конкурира „Фалкън Хеви“.

Нова обява за работа, публикувана преди около четири дни на страниците на LinkedIn, може би повдига лекичко завесата, за да видим какво се случва зад кулисите … 

Най-общо казано, Джеф Безос търси главен инженер. Сред множеството отговорности, които новоназначеният инженер ще изпълнява, е включена отговорността по „предоставянето на независим преглед относно големи провали на програмно и продуктово ниво, както и работа с функционалните мениджъри, за да се разрешат системичните проблеми“.

Към обявата ни насочиха авторитетни журналисти, вкл. Ерик Бъргър от Арс Текника. Но какви изводи може да си направим от нея? Дали това е просто бюрократичен език, който описва стандартните за подобна обява отговорности… или е показател за сериозни трудности с разработката на „Ню Глен“? Трудно е да заключим категорично на базата на наличната информация – или по-скоро липсата на такава.

Едно изглежда сигурно – създаването на „Ню Глен“ не върви според очакванията на Безос. В края на февруари Блу Ориджин оповести, че първият полет на ракетата се планира за последната четвърт на 2022 година, а не за края на 2021 година, каквото бе първоначалното намерение.

На илюстрацията: ракетата на Блу Ориджин „Ню Глен“. Image credit : Blue Origin