Пет съвета за обновяване на градината преди летния сезон

1
135
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Пет съвета за обновяване на градината преди летния сезон

 

С наближаването на лятото градината се превръща във все по-важно място, което свързваме с релаксиране, възможност за срещи, събиране на семейството на открито и дори за работа в една по-приятна среда. За да можем да се насладим на спокойствието на летните дни в по-приятна обстановка, обаче трябва предварително да се осигурят някои удобства, особено ако външната част на имота е била занемарена през дългите зимни месеци. От специализирания уебсайт за обзавеждане на дома, двора и градината Sorbe.bg споделят своите съвети за нейното обновяване преди началото на летния сезон.

 

Използвайте биоразградими саксии

 

В синхрон с актуалните екологични тенденции, специалистите съветват старите пластмасови кашпи и съдове в градината да бъдат заменени със съвременни биоразградими саксии. Освен, че са екологично чисти, те не съдържат патогени и токсични вещества, което ги прави безопасни за хората и околната среда. Този вид саксии са изключително здрави и пасват на всеки тип растение – разсади, зеленчуци, лозя и др. След разпадането си биоразградимите саксии обогатяват почвата и помагат за по-ранни и богати добиви.

 

Заложете на ратановите мебели

 

Една от най-актуалните тенденции при обзавеждането на градината са мебелите от ратан. Този материал е много подходящ за мебели на открито, тъй като е лек, гъвкав и издръжлив на всякакви условия на околната среда. Специалистите го препоръчват, тъй като е евтин и придава стилен външен вид на мебелите, които имат плетена структура и могат да се изработят в нестандартни форми и размери. От ратан могат да се изработят разнообразни мебели за градината като маси, столове, пейки, шезлонги и др.

 

Как да гоните насекоми по естествен начин – с растения

 

Босилекът, ментата, лавандулата и лимоновата трева са сред растенията, които отблъскват насекомите. Ето защо присъствието им в градината е силно препоръчително, особено през топлите месеци, когато тя се превръща в привлекателно място за мухи, комари, бълхи, кърлежи и др. Тези растения притежават характерен аромат, който отблъсква насекомите, а някои от тях съдържат масло, облекчаващо симптомите на подувания и сърбеж при ухапвания. При отглеждането им има специфични особености, свързани с почвата и слънчевата светлина, за които специалистите съветват да се проучат предварително.

 

Предимствата на градинските фонтани

 

Наличието на фонтан в градината има множество предимства, сред които увеличената влажност на въздуха, борбата срещу пресушаването на растенията през лятото, както и успокояващия за нервната система шум на водата. Актуална тенденция в момента е фонтаните да се захранват със соларни панели. В този случай обаче трябва да се съобрази количеството слънчева светлина, което попада в градината. По отношение на дизайна – най-предпочитани са фонтаните от камък в ренесансов или бароков стил, които са подходящи за всички градини, изградени в класически стил.

 

Направете си кът за отдих в градината

 

Градинските люлки и хамаци са подходящи за всеки, който е решил да оформи в градината си уютен кът за отмора. В тях обитателите на дома могат да си почиват с книга в ръка, да се забавляват със семейството и приятелите или просто да свършат някаква работа на лаптопа си в атмосфера, много по-приятна от тази в офиса. При тези градински мебели съществува голямо разнообразие от размери, модели и цветове и при избора им специалистите от Sorbe.bg съветват първо да се определи бюджет, след което да се прецени кои цветове и материали ще се съчетават най-добре с останалия интериор в градината. В добавка, използването на градински шатри може да предпазва както обитателите на дома, така и инвентара им от дъжд и от жарко слънце. Това прави градината много по-подготвена за различни климатични условия и намалява опасността собствениците или техните гости да се окажат изненадани от природата.