Тоалетна чиния, моноблок

1
199
Добави коментар
pepimili
pepimili

Тоалетна чиния, моноблок

За повечето хора вероятно няма разлика между тоалетна чиния и моноблок, а със сигурност ще има и много, които ще попитат какво пък е това моноблок. Всъщност тоалетна чиния е доста общо понятие. Основното разделение тук е дали съответната тоалетна чиния ще се монтира на пода или ще се ползва в комбинация със структура за вграждане и ще се монтира висяща тоалетна чиния. При онези варианти тоалетни чинии които стандартно се поставят на пода основната разлика е в това дали казанчето стои на самата тоалетна чиния или е на стената както при старите модели. За да се нарече една тоалетна чиния моноблок, е абсолютно задължително дадената тоалетна чиния и казанчето, съдържащо водата да бъдат едно цяло изделие. При тези модели самата тоалетна чиния има пиадестал, на който се закрепва казанчето.

Тоалетна чиния, тип моноблок

Основните разлики при различните модели тоалетни чинии, които рефлектират върху исканата цена са няколко. Първата е това дали отдолу и отстрани на тоалетната чиния порцеланът е затворен или каналът за мръсната вода е видим. Втората особеност се крие в това какъв тип е обливането на тоалетната чинния. При най-обикновеният вариант под ръба на тоалетната чиния има просто един улей, който дори в много от случаите не е гланциран и порцеланът е в естествения си вид грапав. Това създава благоприятни условия за задържане на мръсотия, а почистването под ръба на тоалетната чиния е силно затруднено. При другите варианти порцеланът под ръба на тоалетната чиния е плътен, гланциран с отвори по цялата дължина, за да може при пускането на водата чинията да се облее навсякъде. Този тип обливане е вероятно най-функционалният и освен това най-икономичният от гледна точка на пестене на вода. Пълното обливане дава възможност тоалетната чиния тип моноблок да се отмие добре дори при ползването на бутона за трите литра. Третият тип обливане е познатият от близкото минало и станал актуален напоследък Rimfree, Rimless, или Clean rim. Названията са различни не поради някаква разлика на практика, а поради това, че различните производители като Roca, Kolo, Ideal Standard и други се опитват да си изградят някаква индивидуалност и запазена марка. Друга особеност при порцелановата тоалетна чиния тип моноблок е това дали самият порцелан е от белия гланц или е сивеещ. При някои марки като Идеал Стандард например има разделение като всички тоалетни чинии са стандартно със сивеещия порцелан, а за бяло покритие се доплаща и се чака определено време за доставка. При останалите марки като Рока например покритието на порцелана е доста бяло. Понякога когато се прави избор на тоалетна чиния или мивка в магазина е добре да се обърне внимание дали няма да се разминават прекалено много като цвят.

Казанче за тоалетна чиния, тип моноблок

Друго нещо, което много променя визията на всеки моноблок и съответно рефлектира е в неговата цена, е казанчето. Тук имаме предвид формата му. Правоъгълните казанчета и тоалетни чинии са доста по-модерни и по-скъпи по принцип. Много често производителите комплектоват дадена правоъгълна тоалетна с овално казанче, за да намалят продажната цена. Това обаче прави цялостната визия на съответния моноблок някак недовършена. Хубаво е да се обръща внимание ня цялостната завършеност на дизайна като и двата елемента и тоалетна чиния и казанче трябва да бъдат с една форма, за да си заслужава да се заплати конкретната цена. Следващият елемент на моноблока е арматурата в казанчето, а именно пълнещият механизъм. Обикновено той е двустепенен с възможност за избор на това колко литра вода да бъдат употребени за отмиване, като в най-честия случай са три или шест литра.

Капак за тоалетна чиния, тип моноблок

Последният елемент на всяка тоалетна чиния, тип моноблок е капакът. Има няколко неща, които правят разликата между хубав и не толкова хубав капак и естествено са определящи за исканата цена. Първото е дали капакът, който се предлага в комплект със съответната тоалетна чиния се произвежда специално за нея или не. Добре е да се обърне внимание на този факт, тъй като често различните марки прибягват до хитрост с цел икономия и по-голяма изгода като комбинират един и същ капак с различни видове тоалетна чиния. Разбира се в тези случи винаги има по-малко или по-голямо разминаване и капакът или надстърча или пък влиза навътре в тоалетната чиния, като това води или до по-бързото му счупване или пък до ситуацията в която като се седне на тази тоалетна чиния, краката да опират в порцелана, което е доста неприятно. Освен това като се затвори капака естетически не е издържано и разминаването е доста голямо, което отчетливо говори за това, че съответиният капак не е подходящ за дадената тоалетна чиния. Друго нещо, на което трябва да се обърне внимание е това от какъв материал е направен капака за тоалетната чиния, тип моноблок. Дали е от меката пластмаса тип дуропласт или плътен масивен полимер. В първия случай капака ще бъде доста чуплив, а във втория е осигурен доста по-дълг живот на капака. Последното нещо при капаците е това дали планките за закрепване към съответната тоалетна чиния са пластмасови или метални. Това също изиграва съществена роля в това какъв ще бъде срокът на употреба на капака. Друга много открояваща разлика при всяка тоалетна чиния тип моноблок е това дали тоалетната чиния ще прилепва плътно до стената или е стандартно изрязана така, че каналната тръба да може да се завърти настрани. Една плътно прилепнала тоалетна чиния тип моноблок дава възможност да се скрие каналната тръба и цялостно всичко да изглежда идеално завършено. Друга особеност коагто говорим за тоалетна чиния е това дали ще има функция биде или не. Преди време масово се ползваха капаци тип биде с чучур. От дълго време насам обаче се ползва нова технология, при която бидето е вградено в порцелана и не е с издаден чучур както беше преди, а е плоски тип съчма, която прави хубва плътна струя регулируема по посока. Последните неща, които се гледат при всяка тоалетна чиния от типа моноблок е това дали е за ъглов монтаж и дали е компактна, за да спестява място.