УСПЕХ: Астронавтите Тома Песке и Шейн Кимброу разгърнаха първия от новите слънчеви панели на МКС!

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът на ЕКА Тома Песке (вдясно) и неговият американски колега Шейн Кимброу разгръщат първия от новите слънчеви панели. Photo credit : Roscosmos/Oleg Novitsky

20 юни 2021 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 20-ти юни, американският астронавт Шейн Кимброу и астронавтът на ЕКА Тома Песке излязоха в открития космос на извънбордова дейност, която продължи 6 часа и 28 минути. Те благополучно монтираха първия от новите слънчеви панели, които бяха доставени на МКС по-рано през този месец от американския кораб „Карго Драгън“. 

Първоначално монтажът на панела със слънчевите батерии трябваше да бъде осъществен на 16-ти юни, но тогава възникнаха множество проблеми, най-вече със скафандъра на Кимброу. Това доведе до преждевременен край на „космическата разходка“ без да са свършени всички задачи. Днес обаче нямаше никакви трудности и първият панел е вече в състава на МКС. Следващата извънбордова дейност, когато ще бъде монтиран вторият панел, е запланирана за 25-ти юни. 

Още два нови чифта слънчеви панели ще бъдат качени на следващите две мисии на „Карго Драгън“. 

Напомням на читателите, че Международната космическа станция е в експлоатация в продължение на вече над две десетилетия. Най-старият от нейните слънчевите панели е в космоса от 2000 г. и е нормално за това време да проявяват признаци на остаряване. Когато МКС бе нова, тя генерираше 250 kW електрическа мощност. А днес – само 160 kW мощност. Ето защо е толкова наложително да бъдат сложени нови слънчеви батерии. Старите няма да бъдат демонтирани – те ще продължат да работят, макар и да са частично засенчени от новите. 

Модерните панели се различават съществено от предишните. Преди да бъдат монтирани, старите бяха сгънати под формата на акордеон. Новите излитат навити на руло. 

Днешната „космическа разходка“ бе 240-тата по строежа и поддръжката на МКС, осма за Кимброу и четвърта за Песке. Двамата астронавти пристигнаха на орбиталния комплекс посредством американски космически кораб „Крю Драгън“ през април и ще се завърнат на Земята през октомври. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/