Кога има нарушаване на права върху база данни за обяви за работа – решение на Европейския съд

1
193
Добави коментар

Европейският съд излезе с решение по дело C‑762/19 „CV-Online Latvia“ SIA срещу „Melons“ SIA, което касае нарушаване на sui generis права върху бази данни. Казусът има следната предостария:

CV-Online, дружество по латвийското право, е администратор на уебсайта www.cv.lv. На сайта се намира база данни, разработена и редовно актуализирана от CV-Online, която съдържа обяви за работа, публикувани от работодатели.

Уебсайтът www.cv.lv освен това използва метатагове (meta tags) от вида „микроданни“ (microdata). Тези тагове, които не се виждат при отварянето на интернет страницата на CV-Online, позволяват на търсачките в интернет да идентифицират по-добре съдържанието на всяка страница, за да го индексират правилно. В уебсайта на CV-Online метатаговете за всяка обява за свободна длъжност, включена в базата данни, съдържат следните ключови думи: „наименование на длъжността“, „наименование на предприятието“, „населено място по месторабота“ и „дата на публикуване на обявата“.

Melons, също дружество по латвийското право, е администратор на уебсайта www.kurdarbs.lv — специализирана търсачка за обяви за работа. Търсачката дава възможност за справки в няколко уебсайта, съдържащи обяви за работа, по различни критерии, включително вид длъжност и населено място по месторабота. С помощта на хипертекстови връзки сайтът www.kurdarbs.lv пренасочва потребителите към уебсайтовете, на които първоначално е била публикувана търсената информация, включително към сайта на CV-Online. При кликване върху такава връзка потребителят може по-специално да получи достъп до сайта www.cv.lv, за да се запознае с този сайт и неговото съдържание в неговата цялост. Включените от CV-Online метатагове при програмирането на неговия уебсайт също се появяват в списъка с резултати, получен при използване на специализираната търсачка на Melons.

Тъй като счита, че е накърнено правото му sui generis, предвидено в член 7 от Директива 96/9, CV-Online предявява иск срещу Melons. То твърди, че Melons „извлича“ и „използва повторно“ съществена част от съдържанието на базата данни, намираща се на сайта www.cv.lv.

Първоинстанционният съд приема, че това право е нарушено, тъй като е налице „повторно използване“ на базата данни на CV-Online.

Melons обжалва първоинстанционното решение пред Окръжен съд Рига, гражданско отделение, Латвия. То подчертава, че неговият уебсайт не осигурява онлайн пренасяне, тоест не функционира в „реално време“. То също твърди, че трябва да са направи разграничение между сайта www.cv.lv и базата данни, включена в него. В това отношение уточнява, че използваните от CV-Online метатагове са причина за поместването на информацията относно обявите за работа в резултатите, получени с помощта на търсачката www.kurdarbs.lv. Метатаговете обаче не били част от базата данни. Именно защото иска търсачките да показват тази информация, CV-Online било включило посочените метатагове при програмирането на своя сайт.

При това положение Окръжен съд Рига, гражданско отделение решава да спре производството и да постави на Съда следните преюдициални въпроси:

„1)  Трябва ли да се приеме, че дейността на ответника, състояща се в пренасочване на крайния потребител чрез хипервръзка към уебсайта на ищеца, където може да се направи справка с база данни за обяви за работа, попада в обхвата на понятието за повторно използване по член 7, параграф 2, буква б) от [Директива 96/9], и по-конкретно че става въпрос за повторно използване на базата данни чрез друга форма на предаване?

2)  Трябва ли да се приеме, че съдържащата се в метатаговете информация, която се показва в търсачката на ответника, попада в обхвата на понятието за извличане по член 7, параграф 2, буква а) от [Директива 96/9], и по-конкретно че става въпрос за постоянно или временно пренасяне на цялото или на съществена част от съдържанието на база данни върху друг носител по какъвто и да е начин и в каквато и да е форма?“.

Решението на съда: 

Член 7, параграфи 1 и 2 от Директива 96/9/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 11 март 1996 година за правна закрила на базите данни трябва да се тълкува в смисъл, че интернет търсачка, специализирана в търсенето на съдържания от бази данни, която копира и индексира цялото или съществена част от съдържанието на база данни, свободно достъпна в интернет, а след това дава възможност на своите ползватели да извършват търсене в тази база данни на нейния уебсайт по критерии, които са релевантни от гледна точка на нейното съдържание, извършва „извличане“ и „повторно използване“ на съдържанието на посочената база данни по смисъла на тази разпоредба, като производителят на такава база данни има право да забрани тези действия, доколкото накърняват неговата инвестиция в придобиването, проверката или оформлението на това съдържание, а именно представляват риск за възвръщаемостта на посочената инвестиция при нормалното използване на разглежданата база данни, което запитващата юрисдикция трябва да провери.