България осъществява видеоконферентна връзка с МКС на 26-ти юли

1
178
Добави коментар
redbul80
redbul80

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA

24 юни 2021 г. 17:40 ч.

Светослав Александров. На 26-ти юли България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Историческото включване ще е кулминацията на събитието „Ало, Космос! Говори България“, планирано за този ден.

Инициативата дава възможност на ученици от цялата страна, както и от Европа, да зададат своите въпроси директно към астронавтите на НАСА и ЕКА на МКС. Това става посредством конкурс, който вече започна на 21-ви юни и ще продължи до 2-ри юли. След като този срок изтече, жури от реномирани експерти на Атлантическия клъстър STEM & Space ще прегледа всички заявки в конкурса и ще раздаде награди. Най-добрите въпроси ще бъдат изпратени към американската космическа агенция и ще бъдат зададени по време на видеоконферетната връзка на 26-ти юли. 

Организаторите на събитието са Посолството на САЩ в България, София Тех Парк, Американски колеж в София, Атлантически Клуб в България, Техно Меджик Ленд и Атлантическия клъстър STEM & Space.  Партньори са повече от 30 признати български НПО и учреждения.

„Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса“, се казва в прес-съобщението. 

За повече информация: Hello-space.eu

ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА СЪБИТИЕТО – на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/