Как се прехвърля wordpress сайт от един хостинг на друг?

1
199
Добави коментар
elpakk
elpakk

8 лесни стъпки за миграция на хостинг акаунт

Има моменти в които се налага преместването на един или повече сайтове от една хостинг компания на друга. Миграцията на сайтове които имат бази данни може да бъде лесна или кошмарна в зависимост от хората които ще я направят. Причините може да са много, но смятам следните 3 за основни:

ЦенаКачество на обслужванеОтношение към клиент

Всяка хостинг компания определя цените на които може да приема позиционирането на сайтове и свободния пазар регулира цените. Качеството на обслужване и отношението към   клиента са двата основни фактора които могат да натежат при определянето на кой хостинг да качиш сайтовете си. Ако все пак си решил да смениш хостинг доставчика си, и имаш wordpress сайт/ове, следния наръчник ще ти е от полза.

Преместване на wordpress сайт от един хостин на друг

Стъпки в стария хостинг 1. Влизаш в контролния панел (cpanel) и взимаш пълен бекъп на всичко. Всичките сайтове се съхраняват в папката homedir. Този бекъп заедно със всеки отделен localhost.sql за всеки сайт ги пази на някой облак (google drive, яндекс диск). Всяка сериозна хостинг компания като hostbulgaria.com например съхранява копия (дневни, седмични) но е добре да имаш и ти, за всеки случай. 2. Отваряш phpmyadmin, клик на export и избираш сайта който искаш да прехвърлиш. Сваля се един файл с име localhost.sql. В него е всичко. Този файл ще го import-неш в новия хостинг (phpmyadmin). Ако сайтовете са повече от един тази процедура става за всеки един по един. Името на базата данни в MySQL Databases и в localhost.sql трябва да бъде същото. 3. а) Отваряш MySQL Databases и създаваш нова база със същото име в новия хостинг.

Стъпки в новия хостинг 1. Качваш чрез ftp (filezilla) сайтовете които искаш да преместиш. Ако са били в папката public_html създаваш същата. 2 Създаваш нова база данни със същите username, password от wp-config.php на сайта който ще прехвърляш. 3. Добави новият(те) сайтове като addon domain. 4. Отвори phpmyadmin, клик на import избирайки съответния сайт и импортни файла localhost.sql. 5. Смени DNS настройките там където е регистриран сайта да сочат към новия хостинг.

В рамките на 24 часа, след опресняването им новия сайт ще зарежда от новия хостинг.

Ако нещо не работи правилно виж файла .htaccess дали не се е дублирал при прехвърлянето.

Как се прехвърлят html сайтове от един хостинг при друг?

При положение че тук няма база данни, става още по-лесно.

1. Качваш чрез ftp сайта в новия хостинг и го добавяш като addon domain или subdomain в cpanel-а. След опресняването на DNS настройките сайта почва да зарежда от новото място.

Как да настроим wp-cron.php в wp сайт за да се минимизира процесорното време в хостинга?

Цялото преместване на един wordpress сайт може да стане за 15 минути и след опресняването на DNS-ите сайта да започне да зарежда от новият хостинг доставчик. След няколко дни сравни статистиката в google console и analytics за посещенията и позициите които имаше преди  миграцията и следи за натоварването на новият хостинг за да знаеш на кой план да оставиш сайта си.

Прочети и тук:

Прехвърляне на сайт за маниаци

Промяна на домейна на сайт. Най-пълното SEO ръководство

Как да мигрираме хостинг акаунт?

Migrate website from another host

How to Transfer Your WordPress Blog From One Host to Another Host

Защо избрах хостинг в Jump?