Aliexpress IOSS – регистрирани! Ще получаваме пратките без допълнително плащане на ДДС в България, кога и при какви условия,…

1
153
Добави коментар

 Ето и дългоочакваният отговор на Aliexpress Относно регистрацията им по ДДС правилата които влизат в сила от 1 юли 2021.

Тази информация е взета официално от Aliexpress!!!

От 1 юли 2021 г. AliExpress обикновено ще трябва да събира ДДС при продажби на стоки, доставени на потребители от ЕС, включително обстоятелства, при които стоките се доставят извън ЕС със стойност на поръчката до 150 EUR или когато стоките се изпращат от рамките на ЕС, където продавачът е установен извън ЕС .

За всички стоки, изпратени от страни извън ЕС и събрани от ДДС от AliExpress, нашите продавачи и техните логистични оператори ще трябва да включат номера на AliExpress на едно гише за внос (IOSS) в своята декларация за внос в ЕС, това е за да се гарантира, че стоките след това могат да бъдат пуснати за свободно обращение и доставени до вас, без да се начисляват ДДС или допълнителни такси за обработка в митницата.

ЧЗВ  / ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

В: Каква е официалната справка по отношение на ДДС, данъците и митата от Европейския съюз?

О: Можете да намерите повече подробности за ДДС, данъчното облагане и митниците на официалния уебсайт на Европейския съюз, моля, следвайте връзката: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/eu-consumers_en

В: Какво е ДДС? Защо трябва да плащам ДДС?

О: Данъкът върху добавената стойност или ДДС е общо взето данък върху потреблението, начислен върху добавената стойност към стоки и услуги. В крайна сметка се поема от крайния потребител и се начислява като процент от продажната цена, включително транспортни такси и всякакви други услуги, включени в продажбата. За да научите повече за ДДС в ЕС, моля, следвайте връзката: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/what-is-vat_en

В: Как се изчислява ДДС? Каква е ставката на ДДС, приложима в моята държава? Защо някои продукти се продават с различна ставка на ДДС?

О: ДДС обикновено се начислява въз основа на цената (като се вземат предвид както стоките, така и таксите за доставка) по приложимата ставка на ДДС. Ставката на ДДС се различава в зависимост от вида на стоките, закупени в държавата на крайната дестинация. Стандартната ставка на ДДС в ЕС е от порядъка на 17 – 27%, а някои страни предлагат намалена ставка за определени видове стоки.

Можете да потърсите приложимата ставка на ДДС тук:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat_enhttps://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/vatSearchForm.html

В: Колко ДДС трябва да платя за поръчка в AliExpress?

О: Можете да намерите стойността на ДДС на страницата с обобщение на поръчката, както е показано по-долу.

В: Къде мога да получа фактура за поръчката си с ДДС?

Налични са фактури за всички поръчки, за които AliExpress е събрал ДДС при поръчване. Можете да намерите вашата фактура по следния път: Моите поръчки / Всички поръчки / Изтеглете фактура

В: Защо цената при приключване на поръчката е различна от цената на страниците с подробности за продуктите?

Цените могат да бъдат актуализирани при приключване на поръчката поради няколко фактора, включително промени в цената на продукта, промяна на валутата, обменния курс, местоположението, действителния адрес за доставка (държава), избрания модел за доставка, промоция, отстъпки или купони. Изчислението на ДДС ще бъде актуализирано съответно при завършване на поръчката.

В: Поръчах преди 1 юли, трябва ли да платя ДДС за получаване на стоки?

За стоките в преходен период, тъй като те са поръчани преди 1 юли, нашият IOSS номер не може да се използва за опростяване на процеса на внос. Може да се свържат с вас от логистичните партньори / куриери / доставчици за заплащане на съответния ДДС за внос и такси, при спазване на практиката за изпълнение на съответния митнически орган на ЕС

Ако сте закупили от място за доставка, базирано в ЕС, тъй като стоките вече са в ЕС и всички данъци е трябвало да бъдат отразени в цената, предложена от продавача, няма да бъдете таксувани с допълнителни данъци след покупката.

В: Ще бъда ли таксувано отново, когато стоките се доставят в моята страна?

Ако сте платили за поръчка с ДДС в AliExpress, ДДС не трябва да се начислява отново от митнически / логистичния доставчик. В случай, че сте таксувани отново, моля, запазете фактурата и я изпратете на екипа за обслужване на клиенти, за да получите възстановяване на сумата. Моля, обърнете внимание, че в този случай заплащането на административната такса на доставчика на  не може да бъде възстановена.

В: Ще ми бъде ли върнат ДДС при възстановяване на поръчката?

За поръчки, при които AliExpress не е събирал ДДС, обикновено купувачите и продавачите трябва да обсъдят как да се справят със съответните данъчни въпроси. Можете допълнително да се консултирате с продавачите и съответните данъчни / митнически органи, за да разберете повече за това.

За поръчки, при които AliExpress е събрал ДДС, ние ще възстановим ДДС, както е подходящо за вас. AliExpress ще изчисли и възстанови ДДС според вашите възстановени или частично възстановени поръчки. Кредитно известие също ще бъде издадено по съответния начин, както фактурите.

В: Трябва ли да платя митата, ако вече съм платил ДДС?

ДДС и митата са различни видове данъци.

От 1 юли 2021 г. AliExpress се изисква съгласно новите правила на ЕС за електронна търговия с ДДС да събира ДДС за поръчки на стойност 150 EUR или по-малко, които се доставят от извън ЕС до купувачи, намиращи се в ЕС при напускане. Такива поръчки, събрани с ДДС, ще бъдат декларирани за митниците с номер AliExpress IOSS и няма да бъдете таксувани отново с ДДС.

Пакетите със стоки на стойност не повече от 150 евро са освободени от мита. Колетите със стоки на стойност над 150 EUR ще бъдат обложени с ДДС и мита, както е и в момента.