Може ли домашният прах да причини рак?

1
139
Добави коментар

Почистването на дома ви е превантивна мярка, която може да ви помогне да избегнете много заболявания и здравословни проблеми. За съжаление онкологията и прахът са синоними, тъй като именно от него ракът може да започне да се развива. Това твърдение беше изложено от американски учени, които чрез изследвания установиха, че в домашния прах има хиляди токсични химикали и канцерогени, които причиняват рак.

Сега във всеки втори модерен апартамент има подчертана концентрация на съединения, които са потенциално опасни. В помещението се натрупва прах не само поради липсата на своевременно почистване, но и поради липсата на вентилационна система. Дори в апартаменти и къщи с европейско качество, много често редовната вентилация е нарушена и не функционира на 100%, поради което се появява рак от прах. Разбира се, обикновеният прах не може да се превърне в провокатор на рак, в противен случай по-голямата част от населението вече би страдало от болестта. Така че има предпазни мерки и рискови области, които трябва да се вземат предвид, за да не се натъкнете на проблем. Не трябва обаче да забравяме, че прахът може потенциално да провокира развитието на онкологията.

Ако човек вече има този проблем, винаги можете да се запишете за диагностика и ефективно лечение. Основното нещо е да не се колебаете и да не се забавяте до последния стадий на заболяването.

 

 

Механизмът на онкологията от прах

В днешно време прахът наистина провокира рак, но има някои нюанси, които трябва да се вземат предвид. Например, човек трови собствения си дом, когато използва освежител за въздух, синтетичен препарат и дори декоративни свещи, които съдържат олово. Всички вредни концентрати попадат във въздуха и праха, поради което се размножават. Дори награваемите пластмасови съдове могат да бъдат началото на огромен проблем, тъй като много често отделят фталати и бисфеноли, които потенциално могат да причинят рак. Огромен прахоуловител е меката мебел, която е направена от неестествени материали. Такива мебели много често замърсяват апартамента с прах и разпространяват канцерогени, тъй като се състоят от вредно лепило и оцветители. Дори нискокачествените строителни материали могат да бъдат носители на прах и вредни вещества.

Механизмът за натрупване работи, тъй като в помещението се натрупва прах. С течение на времето той въздейства агресивно на тялото и околната среда, активно прониква и отключва онкологията, в резултат на което се появява рак от прах. По-подробно прахът съдържа химикали, които първо дразнят дихателните пътища, след което предизвикват алергична реакция при хората. Ако алергията не спре навреме, тогава започва възпалителна хронична реакция, която създава благоприятни условия за появата на злокачествен тумор. Така че основната верига от събития, при които прахът предизвиква рак, е хронично възпаление, постоянна умора и рак.

Колко често се среща ракът на домашния прах

Прахът не е най-популярната причина за рак. До сега не са толкова много случаите, в които домашният прах става катализатор за болестта. Като правило всичко може да започне с нея, но след това се свързват стресът, хроничните заболявания и много други фактори. Фактът, че сега са регистрирани няколко случая на рак поради прах, не означава, че не трябва да сте внимателни. Това се обяснява с факта, че всяка година се появяват все повече химически съединения, вредни вещества, бактерии и акари, които са токсични за човешкото здраве и наистина могат да причинят развитието на онкологията.

Учените твърдят, че домашният прах е само допълнителен фактор за развитието на смъртоносна болест. Прахът се вдишва несъзнателно ежедневно, абсорбира се през кожата и след известно време може да провокира сериозен проблем. Експертите подчертават, че в повечето случаи децата са изложени на риск, които несъзнателно облизват ръцете си, играят на пода, пълзят и дишат прах повече от възрастните. Ето защо родителите трябва да мислят за редовно почистване, като използват само доказани вещества, да се отърват от уреди и мебели, които натрупват прах в себе си.

 

Как да се справим с праха, за да не се разболеем от рак

Идеалният вариант за тялото и доброто здраве е животът извън града в дървена къща с чист въздух. Не всеки човек обаче може и иска да си позволи такъв начин на живот. Препоръчително е просто да правите генерално почистване в къщата и в същото време да не използвате агресивни синтетични продукти, които провокират алергично състояние. Апартаментът или къщата трябва да имат естествена филтрация, движение на въздуха, така че прахът да не остане на мястото си и да не се натрупва. Препоръчително е да добавите повече свежи цветя в стаята, постоянно да проветрявате стаите и да създавате благоприятна микрофлора. В същото време си струва да излизате по-често извън града и да сведете до минимум използването на неестествени материали и прахосъбиращи мебели.

Учените съветват често да почиствате с прахосмукачка в апартаментите и да миете подове, но без да използвате почистващи препарати, мийте ръцете си преди ядене и с най-обикновения сапун. Освен това трябва да бъдете по-внимателни при избора на продукти за дома, като изучавате техния химичен състав.

Ако следвате всички тези препоръки, можете не само да улесните живота на членовете на семейството, които са алергични към прах, но и в крайна сметка да се отървете напълно от това заболяване. Понякога, ако алергичният човек успее да избегне контакт с алергена за дълго време, алергията изчезва завинаги.