ИЗРАБОТКА НА САЙТ И ОНЛАЙН МАГАЗИН – Дигитална агенция ИДЕА ОМ – Изработка на уебсайт и онлайн магазин

1
242
Добави коментар
mhkn
mhkn

Каква роля играе уеб сайтът за твоя бизнес? Защо е важен? Какво носи за развитието на твоя бизнес?  Имаш бизнес? Стартираш сега? Колко струва една изработка уеб сайт ? Уеб сайта инвестиция или разход е? Мога ли да си направя сам уеб сайт? Как да си направя сам уеб сайт?

На всички тези въпроси и много други има отговори. Тъй като за нас е важно да дадем полезност, събрахме статистически едни от най-често задаваните въпроси за изработка на уеб сайт и стойността на уеб сайта в бизнеса. Ето някои от тях:

„ Защо да си направя уеб сайт и какъв да бъде той?“

Да, за някои установени бизнеси през недигиталните години е странно, че им трябва присъствие в интернет. За повечето предприемачи от този период е не логично как 30 години били без уеб сайт или 20 без уеб сайт и сега им трябва такъв, когато имат установен бизнес. Или вариант 2 имат направен уеб сайт от ерата на първия интернет скандал ( Моника Люински- ако се чудите кой е) и сега им е странно защо той не работи. Вариант 3 сина им, внука им, съседското дете или …. казуса сам ще си направя уеб сайт, защо да ми прави някой непознат и давам излишни пари?

Уеб сайтът е пристанището на вашият бизнес в интернет. Няма значение в каква сферата сте. Защо ще попитате? Ако си представим, че рекламите са кораби, които носят информация до различни точки, към които сме ги насочили, то пристанището събира информация, кой се интересува реално от това, което искаме да кажем с нашата информация. Те събират данните от корабите и ни показват към кои градове да насочим отново дадената информция, за да бъде тя на точното място и да не разходва повече от необходимите средства. Това важи за рекламите в Гугъл и рекламите във Фейсбук.

Ако е правилно конструиран сайта дава безкрайно много възможности. Да започнем с бизнесите, които са с т.нар информационни сайтове. Обикновено това са бизнеси, които предлагат услуги. При тях директна продажба няма. Примери са : сайт за строителни услуги, сайт за архитектурно студио или интериорен дизайн, сайт за консултантски услуги, сайт на агенция за дигитална реклама или рекламна агенгеция и т.н. Тоест уеб сайта за бизнес при който се изискват допълнителни параметри преди да може да бъде уточнено какво трябва да клиента.

Как намират потенциалните клиенти такива бизнеси? С известната SEO оптимизация. Този похват стана известен с преспамването по телефон преди време от дадени агенции, което превърна израза „да съм на първо място в Гугъл“ в нейн синоним . ( Подробно за SEO можете да прочетете тук.) Сега ще обясним какво е това с 2 думи. Прилагат се определени SEO похвати за изграждане на линкове, за да може търсачката да хареса уеб сайта Ви и при определени търсения да го показва на предни позиции. Тези похвати се прилагат и при онлайн магазините.

В информационния уебсайт се излага главно информация за това какво прави предприятието. Много фирми го ползват като портфолио, за да могат да видят техни потенциални клиенти или инвеститори,завършените от тях до този момент проекти. Този вид уебсайт е чудесен начин да разширявате базата си от клиенти, когато го оптимизирате правилно. Плюс спестява ви множество мейли и загубени часове в подготвяне на материали за изпращане, когато има запитване. Разбира се при представителните уебсайтове, една от най-важните части е правилният уебдизайн. Да бъде изграден в съответствие с вашия бранд, уеб дизайна да отговоря на изикванията на потребителите и т.н. Затова се ползват и агенции за уеб дизайн тъй като хората в тази сфера изучават и следят тенденциите в тази посока. Или това, което правим с вашият е дизайн е спрямо това, което показват последните проучвания от следенето на реакциите на потребителите ( така нареченият UX- user experience). Затова е добре при изработка на уеб сайт клиента да дава само насока като цветове на бранд и обща естетика, за да може дизайнерът да приложи максимално маркетингови трикове в поставянето на елементите и изработката на сайта. А дали ще го ползвате само като визитка или ще грижите за оптимизацията му, както и дали ще рекламирате своите услуги и продукти е вече ваш избор.

При изработка на онлайн магазин дизайна играе една от главните роли за покука. Разбира се скоростта на сайта също. Тъй като това е по-сложната сфера на обяснение и за да бъдем максимално полезни ще разделим обяснението за създаването на онлайн магазин и важните елементи на 2 части. Функционални и визуални тъй като това ще отговори на въпроса „ как да накарам хората да си купуват от моя магазин?“

Ще започна с функционалната част. При функционалната част е важно на първо място скоростта на сайта (можете да измерите скоростта на зареждане на нашият сайт, която е под 2 сек). Това е важна част, тъй като потребителите станаха изключително капризни и не обичат да чакат. Бавната скорост на виртуалният ви магазин може да накара клиента да се откаже от поръчката си и да не поръчва от вас изобщо. Друга важна функционалност е чек аута (завършването на поръчката). Това да може да се завърши поръчката по възможно най-бързият и безболезнен начин без излишни условности и разсейки за потребителя е изключително важно. Ако преди завършване на поръчката сложите излишни бутони, като получи отстъпка, това може да забави процеса и да прекрати покупката, тъй като пътя на потребителя се удължава следователно той шпопълва множество данни, отнво и отново и се отказва, поне голяма част от тях. Ако желаете да съберете база за имейл маркетинг, то това е добре да се случва на някоя от другите страници в сайта. Доказа се и метода на бърза поръчка, при който потребителя записва само своя телефонен номер. В този вариант, обаче се изисква повече работа от ваша страна, тъй като трябва да се обадите и вземете детайлите за доставка.

Друг важен елемент от тази категория са плащанията. В България определено дори и до този момент най-предпочитаният метод е наложеният платеж, затова едобре да договорите добри условия с фирмит доставчици. Разбира се плащанията през банка и с карта са най-добрият за вас метод и все поече хора привикват към това, което за търговците е най-сигурният начин за не връщане на поръчка. Разбира се добре е да вложите и Pay Pal, тъй като все повече хора се насочват към плащане по този начин. PayPal реално започва да се налага доста заради платформата E-bay и Amazon. Повечето хора с култура за интернет пазаруване, предпочитат Pay Pal, тъй като той им дава гаранция за възвръщане на средствата при неполучаване на пратка.