СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ АГОРА НА ТЕМА „ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ПРОСТРАНСТВА ЗА ЦЕЛИТЕ НА КУЛТУРАТА“

2
264
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Семинарът по проект АГОРА на тема „Трансформиране на пространства за целите на културата“ събра общо 38 участници, от които 25 присъстваха на място в СофияЛаб, а 13 се включиха в срещата онлайн. На 29-ти юни участниците обсъдиха потребностите в София от нови пространства за култура – както липси на ключова инфраструктура, напр. мащабни изложбени зали за визуално изкуство, така и нови нужди след КОВИД-19 за повече коуъркинг пространства и места за срещи на общности. Дискутираха се и подходящи сгради, които не се използват и биха могли да отговорят на тези нужди.

Реконструкциите и създаване на нова функционалност на индустриално наследство има своите предизвикателства: висока цена, дълги срокове, трудна възвръщаемост на инвестициите, разнопосочни интереси и липса на ясен фокус, нужда от много ефективен мениджърски екип. Ето защо културните оператори и експертите предложиха да се изпробват други, по-гъвкави модели като регламентирана публична субсидия, която да насърчи частните инвестиции в подобни реновации, създаване на мениджърски екипи в помощ на културните оператори, нови регламенти за партньорства и др. Създаващата се сега Програма за интегрирано развитие на София и предстоящата нова Стратегия за култура са подходящи стратегически инструменти, копито да насърчат трансформирането на пространства за култура. Друг извод, около който се обединиха участниците, е че за да бъде устойчива и успешна общинската политика в тази област, тя трябва да е в синхрон с националните приоритети, а национална стратегия за култура все още липсва. 

Участниците в работилницата подкрепиха създаването на неформална общност и мрежа от съмишленици, които искат да допринасят заедно за бъдещите трансформации на пространства в София. 

Проектът АГОРА се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).

Повече за проекта и предстоящите дейности можете да научите на http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/agora и https://www.facebook.com/InterregAGORA.