Ръчни или автоматични SEO отчети?

5
196
Добави коментар
AppFlow
AppFlow

Ръчни или автоматични SEO отчети да изберем? Всеки вид си има своите плюсове и минуси и при избора трябва да се вземат предвид различни фактори. В общия случай обаче при повтарящи се операции ИИ (изкуственият интелект) е много по-бърз, ефективен и надежден от човека. Защо тогава да не се прилага, там където би спестил ресурси?

SEO отчетите са начинът да се покаже на клиента реално каква работа е извършена по сайта. В практиката ни, често се е налагало да правим одити на SEO отчети правени от други фирми. Това, което ни прави впечатление е неправилната нагласа както на клиента така и на повечето SEO агенции. Прахосват се огромни ресурси за създаване на отчети с десетки страници, ръчно копирайки различни таблици, графики и какви ли не нужни и ненужни данни. Прилагат се купища експортирани данни в екселски таблици за обем. Губи се и още време в писане на различни обяснение с терминологии, които повечето клиенти едва ли разбират, но пък така отчета изглежда „професионално“ нали? Логиката да има обем и термини е крайно неправилна и носи вреди и на двете страни. Агенцията се стреми да направи отчета да изглежда максимално „професионален“ за сметка на реално свършената работа. Клиента получава подробен отчет за проблемите на сайта си, но те са просто описани не и решени. И така след година клиента започва да търси консултация с друга агенция, която да направи одит на тези отчети, тъй като резултати няма. Това не означава винаги, че SEO агенцията не е добра, а просто времето за работа е погълнато от отчетите.

Подготвихме този материал за да сравним предимствата и недостатъците и при двата вида:

Ръчни отчети

Предимства:

Пълен контрол над дизайна Комбиниране на различни източници и инструменти. (Ако агенцията използва професионален SEO инструмент, той е достатъчен сам по себе си и включва всичко необходимо. Ако се използват безплатни инструменти за анализ, тогава се налага комбинирането на данни в отчетите.)

Недостатъци:

Губи се страшно много време в копиране и поставяне на съдържание Информацията е актуална до деня на копиране Автоматичните отчети

Предимства:

Получават се винаги на точно определена дата, тъй като не е намесен човешки фактор Не се губи време за копиране и поставяне на различни графики и текстове Информацията е актуална

Недостатъци:

Според проекта отчетите дори може да са периодични, а не календарни всеки месец. Когато клиента поиска справка или агенцията реши, че трябва да сподели резултата. В заключение независимо дали изберете ръчни или автоматични SEO отчети, наблягайте на реални резултати. В крайна сметка смисъла на целия процес е да се повиши трафика, клиентите и продажбите.