Дисни официално представи гей персонаж в „Круела“

1
148
Добави коментар
Novetika
Novetika

Класическият анимационен филм на Дисни „101 далматинци“ по едноименния роман на Доди Смит получи своята предистория на 26 май 2021 г., когато се състоя световната премиера на новата продукция „Круела“.

Филмът, който излезе в България на 28 май 2021 г., представя житейската сага на култовата злодейка Круела Девил (изиграна от актрисата Ема Стоун) и причината за нейния лош характер, за който намеква името ѝ („Cruella“ от cruel – англ. зъл, „De Vil“ от „devil“ – англ. дявол).

Лентата обаче изобразява нещо повече от живота в Лондон през 70-те години на миналия век, с екстравагантни тоалети и песни. В новата творба на Дисни присъства първият открит гей герой: дизайнерът Арти, изпълняван от актьора Джон Макрий. Този път ЛГБТИ презентацията е официална, без недомлъвки или половинчати загатвания. ЛГБТИ е съкращение от лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални.

Новината бе радостно разпространена в социалните мрежи от симпатизанти на ЛГБТИ съсловието. Писателката и филмов експерт Грейс Рандолф, популярна със своя YouTube канал Beyond the Trailer, писа в Twitter:

„Гледах ‘Круела’… Ето ТОВА е Дисни-принцеса по мой вкус. Имаме първият официален, открит и горд [гей] Дисни персонаж в нейната свита.“

Главният редактор на американския сайт за филмова и телевизионна критика Rotten Tomatoes, Джоел Миърс, също даде изблик на вълнението си:

„Благодарности на „Круела“, че ни поднесе съвсем недвусмислен ЛГБТИ герой, който ще разгневи някои, ще достави удоволствие на повечето други и ме направи много, много щастлив.“

Джон Макрий играе ролята на Арти – собственик на бутик за винтидж дрехи, който се сприятелява с героинята на Ема Стоун, благодарение на споделената им страст към модата. В интервю за най-продаваното британско ЛГБТИ списание Attitude, актьорът обясни сексуалната ориентация на своя герой: „Зависи кого питате. Но за мен той официално е гей.“

Това, което отличава Арти от останалите опити на филмовата компания да представи ЛГБТИ общността е, че той е поддържащ герой във филма, а не просто случаен гей персонаж.

На въпроса дали замисълът е бил неговият герой да е гей, Макрий, (който е открит гей), допълва: „В една от първоначалните версии на сценария, Арти беше драг кралица, така че замисълът винаги е бил той да бъде хомосексуален или част от ЛГБТИ обществото.“

Актьорът пояснява, че героят му не носи социално послание и няма да го видим да се влюбва.

„Не ви набива такива неща в главата… Но начинът му на живот е екстравагантен, той го обича и беше много забавно да го пресъздам. Ако по време на младостта ми на екрана имаше такъв герой, щях да се влюбя в него. Също намирам за много вълнуващо, че той е самоуверен, щастлив и има истинска жажда за живот.“

Натиск от ЛГБТИ

От години насам, Walt Disney Studios са обвинявани в липсата на разнообразие в сексуалната ориентация на героите в своите продукции.

Пример за това е организацията GLAAD, която се бори за равноправна ЛГБТИ презентация в културата и медиите. Тя разкритикува Дисни за филмите „Отмъстителите: Краят“, в който има само бегла поява на хомосексуален мъж, и за „Междузвездни войни: Епизод IХ – Възходът на Скайуокър“, в който има далечен, мимолетен кадър на целуващи се жени.

Досега най-отявленият гей герой на Дисни беше в адаптацията на „Красавицата и звяра“ от 2017 г., където Льофy, изигран от Джош Гад, развива чувства към героя Гастон на Люк Евънс (открит гей актьор) и танцува с мъж в края на филма.

Анимационната продукция „Рая и последният дракон“, която излезе през март 2021 г. също накара ЛГБТИ общността да разнищи темата, тъй като показва историята на две жени, което според ЛГБТИ само намеква за еднополова връзка.

Скандалът с „Мулан“ в Синдзян

Докато Дисни упорито се старае да „мъти“ мозъците на подрастващото поколение и да не разочарова ревностните поддръжници на ЛГБТИ, в същото време, изглежда, няма проблем с изтезаването на хора в съседство със своите снимачни площадки.

Сателитни снимки показаха, че полемичната игрална адаптация на анимационния филм „Мулан“, разказваща историята на легендарната китайска фолклорна героиня, е била заснета в близост до десет концентрационни лагера и пет затвора в автономния район Синдзян.

В една от сцените на филма, който излезе по кината на 11 септември 2020 г., дори се вижда кулата на такъв лагер.

Разследвания на активисти и медии разкриха, че в т.нар. от режима в Пекин „лагери за превъзпитание“ в северозападната провинция са затворени над един милион уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства. Там те са подлагани на изтезания, сексуални перверзии, принудителни аборти, робски труд и насилствено отнемане на органи.

Във финалните надписи на филма продукцията благодари на институции на китайската комунистическа партия (ККП), като Бюрото за обществена сигурност в град Турфан и Комитета на ККП в Синдзян-уйгурския автономен район.

Министерството на търговията на САЩ през октомври 2019 г. постави Бюрото за обществена сигурност в град Турфан в списък с институции, уличени в „потъпкване на човешките права, провеждане на репресивни кампании, масово незаконно задържане и високотехнологично наблюдение на уйгури, казахи и членове на други мюсюлмански малцинствени групи.“

Двадесет американски конгресмени, между които сенаторите Марко Рубио и Том Котън, поискаха от изпълнителния директор на Дисни, Том Чапек, обяснение защо „Мулан“ е заснет с помощта на китайските органи за сигурност в известния със затворнически лагери Синдзян.

Дисни твърди, че не носи отговорност за изказаните към ККП благодарности в края на „Мулан“. Решението за включването им било взето от местния контрагент Beijing Shadow Times Culture, с когото филмовата компания работила по снимките на продукцията в Китай.

Дисни беше сериозно разкритикувана за снимките в Синдзян и от британски политици. В писмо до Комисията за избран бизнес към Камарата на общините, Дисни не се извиниха за отказа да се явят и предоставят данни. Но заявиха, че през цялото време са били принудени да се съобразяват с китайските закони.

Дисни се включи в woke движението и cancel културата

Освен че представи гей персонаж, Дисни се нареди гордо и сред „будните“ (woke) радетели за социална „справедливост“. Компанията приложи т.нар cancel култура и заклейми свои емблематични продукции като расистки и дискриминиращи.

Любими класики като „Питър Пан“, „Дъмбо“, „Лейди и Скитника“ и „Книга за джунглата“ – които все още се излъчват по филмовия канал Disney+ – вече идват със забележка за освобождаване от отговорност, тъй като „може да съдържат остарели културни разбирания“.

Що се отнася до новата „Круела“, още една съществена разлика отличава героинята на Ема Стоун от нейния анимационен оригинал. Това е липсата на дълго цигаре, от което се носят зелени кълба цигарен дим.

„Това не е разрешено през 2021 г. Нямаме право да пушим на екрана във филм на Дисни“, сподели Ема Стоун пред New York Times.

Явно за филмовата студия пушенето на цигари е по-вредно за детската психика от ЛГБТИ пропагандата.

Още през 2015 г. Дисни взе решение да не показва тютюнопушене в продукции, предназначени за публика от всички възрасти (т.нар. категория G), публика с необходимо родителско съгласие (категория PG) и деца над 13-годишна възраст (категория PG-13).

Новата „Круела“ на Дисни е обозначена с категория PG-13. Предстои да видим в бъдеще дали легендарният създател на филми ще задържи минимума за woke продукции на 13-годишна възраст или ще ги насочи и към най-младата аудитория.