Естетическа стоматология – защо имаме нужда от нея?

1
162
Добави коментар
pepimili
pepimili

Не винаги има медицинска нужда от лечение. Ако вие като пациент цените висококачествената естетическа стоматология, все пак можете да вземете мерки за красота. Това включва например нежното избелване на зъбите (избелване), корекция на венците за оформяне на зъбното легло или поставянето на фасети за фасетиране на отделни зъби и зони на зъбите.

Естетичната стоматология вече не е запазена само за звезди и знаменитости. Благодарение на съвременния напредък дори „нормалните“ хора вече могат да се възползват от безкрайните възможности на естетичната стоматология.

По правило разходите за естетично дентално лечение не се покриват от задължителната здравна застраховка. Те бързо възлизат на няколкостотин евро и вие, пациентът, трябва да платите изцяло сами. В някои случаи обаче са възможни изключения. Лечението на венците под формата на корекция на венците може активно да допринесе за запазването на естествените зъби и по този начин да бъде разумно и оправдано от медицинска гледна точка.

В случай на тежка абразия на зъбите в предната област, разходите за фасети също могат да бъдат покрити. По правило обаче това са чисто козметични мерки, за които законно здравноосигурително дружество не заплаща никакви разходинадделява. Дори ако имате допълнителна стоматологична застраховка, разходите ще бъдат покрити само ако има медицинска нужда.

Зъбите не са само инструменти за хапане, хранене и говорене. Здравите и красиви зъби сигнализират за здраве, благополучие, сила и привлекателност за околната среда. Ето защо много хора са готови да инвестират много пари в красотата на зъбите си. Ако лечението не се провежда по медицински причини, а само в името на красотата, се говори за естетична стоматология.

Естетическата стоматология прави много неща възможни днес. Специалистите в областта използват щадящи методи за възстановяване на зъбите по начин, който природата не би могла да направи по-добре. В началото на всяка концепция за лечение обаче има професионална профилактика. Без него всяка друга мярка няма смисъл. Защото само перфектно обгрижваното зъбно вещество остава трайно здраво и предлага инкрустации, фасети, корони или мостове дългосрочно стабилна основа.

Освен това профилактиката прави едно нещо преди всичко: прави естетиката осезаема. Зъбни повърхности, които са толкова гладки, че многократно прекарвате език с тях; новата сигурност при говорене, смях и хранене. Нищо не може да ви мотивира повече или по-добре сами да предприемете действия срещу кариеса и пародонтозата.

Естетичните зъби се нуждаят от здрави венци

Много естетически проблеми са свързани със заболявания на венците, дефекти на зъбите или неправилно подравнени зъби. Тук естетичната стоматология трябва да започне с индивидуални терапевтични концепции и методи за лечение, когато става въпрос за постигане или поддържане на естествена естетика на зъбите. Здравите венци и здравата челюст са предпоставките за това. Предотвратяването и лечението на възпаление на венците и отдръпването на венците има смисъл на всяка възраст – но колкото по-рано започнете, толкова по-добре е. Също така има дефекти във венците, например белези, обезцветяване, удебеляване или отслабване на венците, които не са свързани с възпалението.

Много от тях могат, но не е задължително да бъдат лекувани. За да компенсира оптичните дефекти, днес естетичната стоматология има много изпитани и нови подходи, като лазерно лечение или трансплантация на венци.