Арабската мисия Ал-Амал засне най-подробните изображения на полярните сияния на Марс

2
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

Вляво – истинска снимка на полярните сияния на Марс, получена от бордовия спектрометър на „Ал-Амал“. Вдясно – илюстрация на сиянията през погледа на художник. Credit : Emirates Mars Mission

5 юли 2021 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Мисията на ОАЕ „Ал-Амал“ пристигна в орбита около Червената планета през февруари и започна своята официална научна програма на 23-ти май. Време е да покажем първия сериозен резултат – заснемането на полярните сияния на Марс. 

Основната задача на 1.35-тонния космически апарат е да изучава атмосферата на планетата, а не магнетизма, така че снимките на полярните сияния се явяват бонус. „Да ги видим бе истински подарък“, съобщава Хесса Ал Матруши от космическия център Мохамед бин Рашид в Дубай. 

Изображенията са заснети в ултравиолетовия диапазон посредством бордовия спектрометър на „Ал-Амал“. Полярните сияния на Марс (които съвсем не са ограничени до полюсите, както е на Земята, а често покриват широки площи) се получават, когато слънчевият вятър бъде захванат от магнитното поле на планетата.

За пръв път сиянията на Червената планета са открити от мисията „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция през 2004 година, а също така са снимани и от американската мисия „Мейвън“. Но по думите на Ник Шнайдер, изследовател към Университета на Колорадо в Боулдър, арабската автоматична станция е заснела „грандиозни изображения“. „От гледната точка на моята работа по темата, аз незабавно разпознах как сиянията очертават контур около последните останки на разпадащото се магнитно поле на Марс. Тези снимки наистина улавят факта, че Марс е загубил глобалното си поле, което е основната предполагаема причина за изчезването на първичната дебела атмосфера на планетата“, смята ученият. 

За повече информация: Нейчър

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/