Марсианският хеликоптер Инджинюъти постави нови рекорди по време на 9-тия си полет

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от борда на „Инджинюъти“, заснета на 5-ти юли. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

6 юли 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 5-ти юли, хеликоптерът „Инджинюъти“ изпълни деветия си и най-сложен полет на Марс. Според ръководството на мисията това е било най-предизвикателното и най-опасно събитие след първото излитане на 19-ти април. 

Бяха поставени нови рекорди за скорост (5 m/sec), преминато разстояние (625 m) и полетно време – „Инджинюъти“ остана в тънкия марсиански въздух за 166.4 секунди. Но най-важното е, че екипът искаше хеликоптерът да премине над стръмни склонове, които са недостъпни за самоходно устройство като марсохода „Пърсъвиърънс“. Това обаче постави на дневен ред нови предизвикателства – софтуерът на „Инджинюъти“ е предназначен да се осланя на снимки, които заснемат относително плосък терен (нали не сте забравили, че хеликоптерът замислен просто като технологичен демонстратор?). Съществуваше сериозен риск „Инджинюъти“ да се обърка и да кацне сред стръмнините, където да се повреди.

Но получените на Земята следполетни данни показват, че всичко е минало според очакванията. Екипът на „Инджинюъти“ цитира бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт, който е казал: „Далеч по-добре е да се решиш на големи неща, да спечелиш славни триумфи, дори и маркирани със знака на провала, отколкото да се наредиш сред тези бедни душѝ, които нито се наслаждават особено, нито страдат особено, защото живеят в някакъв сив полуздрач, който не познава нито победи, нито поражения.“

Засега рисковете се оправдават. Няма спор, че пред „Инджинюъти“ предстоят дни на още по-сериозни предизвикателства и в един момент всичко ще приключи, но този миг още не е настъпил. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/