Европейска марка за хотелски услуги е валидна дори когато хотелите са извън територията на ЕС

1
179
Добави коментар

Апелативният борд на EUIPO излезе с интересно решение по спор R 1264/2020-1 между Kerzner International Limited и BINTER CARGO, S.L.

Казусът касае регистрирана през 2008г. марка ATLANTIS в следните класове 16, 28, 36, 41, 43 и 44. Най-общо марката е регистрирана и се използва във връзка с хотелско настаняване и туристически услуги.  

През 2018 година е подадено искане от BINTER CARGO за отмяна на регистрацията поради неизползване в продължение на 5 последователни години.

След приведени доказателства EUIPO решава, че марката трябва да бъде отменена за всички стоки и услуги с изключение на тези свързани с организиране настаняване в туристически центрове и резервации свързани с хотели и ресторанти.

Според ведомството останалите стоки и услуги трябва да отпаднат, тъй като не е възможно потребителите да използват марката на територията на ЕС при положение, че трябва физически да напуснат съюза за да се възползват от хотелските услуги и тн. предлагани от заявителя в Дубай и Бахамите.

Апелативният борд отменя това решение. Според Борда няма териториално изискване за предоставяне на стоки и услуги в законодателството на ЕС. От тази гледна точка не е важно мястото където услугите се предоставят физически, а мястото където те са предлагани на потребителиге по начин по който заявителят оформя пазарен дял с тях. В случая услуги с марката са предлагани на потребители на територията на ЕС. В допълнение рекламата и маркетинга свързан с услугите също представлява вид използване на марката на територията на съюза.

Поради това Борда отменя решението в частта му за клас 43 и го потвърждава за останалите стоки, тъй като макар те да се предлагани в хотелите на заявителя не е ясно дали потребителите от ЕС за ги купували реално.

Източник:  D Young & Co LLP – Agnieszka Stephenson за Lexology.