Кърджали – областен център с много перспектива

12
201
Добави коментар

Екипът на Sharenacherga.com сме на гости на град Кърджали.

Направление КЪРЖДАЛИ…

Позволете ни да започнем със следното: Ако сте човек, обичащ Природата, туристическите обекти, то тогава сте на правилното място. Кърджали е градът, край който има изключително много обекти, които трябва да посетите.

Като започнем от язовир Кърджали, стигнем до дяволския мост, до скалните образувания, познати като Орлови скали, каменна сватба, каменните гъби, Хамрук Кая, Перперикон, Татул, и много други.

Самият град Кърджали днес е облагороден, приветства ни с много красиви сгради, паркове, които са изключително модерни, както и с много спортни площадки.

Ако сте решили да посетите град Кърджали, планувайте поне два дни, защото няма да Ви стигне времето да посетите повечето красиви обекти.

Кърджалско езеро – тишина и прохлада далеч от шумното морско крайбрежие

През лятото спокойният и обикновен живот на крайбрежните градове и курортните градове е прекъснат от голям поток от туристи. Плажовете и ресторантите са пълни с шумна и разнообразна публика. И, с изключение на работещите в туристическата индустрия, много хора искат да се измъкнат от морето и да се озоват на тихо и красиво място, което има много в центъра на страната.

В тази статия ще говорим за възможността да се отпуснем на брега на язовир Кърджали, който се намира в Южна България, в едноименния регион, близо до областния център – град Кърджали.

Малко история и обща информация Името на града и язовира идва от името на древното османско селище, което е кръстено в чест на турския военачалник Кърджа Али, загинал в битка по време на османската империя в Родопите (приблизително 1360-1370 г. сл. Н. Е.) . Градът приема голяма турска диаспора в България. Населението на града – само около 45 000 души – се състои от 60% турци, които отдавна живеят на тази територия и считат България за своя родина.

През града тече голяма река Арда, върху която в средата на 20 век е издигнат бетонен язовир (височина на стената 103,5 м.) И е построена водноелектрическа централа. Така първото изкуствено езеро (на български „язовир“) се появява от каскадата на водоемите на река Арда (другите две са Ивайловград и Студен кладенец). Язовирът е защитено съоръжение – достъпът до него е ограничен, заснемането на снимки и видео е забранено. Основната цел на язовира и езерото е производството на електроенергия, водоснабдяването на региона и рибовъдството.

Ето и видео на град Кърджали, панорамни гледки и няколко снимки: