Какви обувки да носите при изпъкнали кокалчета

1
151
Добави коментар
stenlitravel
stenlitravel

Ходилата носят тежестта на тялото ни през голяма част от деня. Неудобните обувки, вродени дефекти на стъпалата или придобити болестни състояния причиняват болка и дискомфорт. Страдате буниони (кокалчета), артрит или мускулни болки? Необходими са ви точните обувки, съобразени със състоянието ви. Ще ви помогнем.

 

Какви обувки да носим при изпъкнали кокалчета – буниони?

Наличието на буниони – костни издутини, образувани от ставата на палеца – е най-честото оплакване при жените по отношение на стъпалата им. Освен деформиращи, нелицеприятни и притеснителни, те са и болезнени, както и трудно поддаващи се на лечение – възможно е да бъдат отстранени само оперативно. Причината за тях обикновено се крие в наследственост или в развитие на ревматоиден артрит, но не е изключено да се дължи и на избора на неудобни обувки. Едно е сигурно – високият ток и острите обувки правят състоянието по-тежко и допринасят за болка и задълбочаването на проблема. Ако страдате от буниони, откажете се от стилетото и острите, тесни обувки и заложете на по-удобни. Идеални за вас са по-широките модели сандали, изработени от мек велур, който не притиска грубо кокалчетата, като модела сандали на платформа Sienna. Те са нежни към стъпалата, имат равна подметка и платформа, даваща допълнителна височина, и сигурно прилепват към краката чрез каишките около глезена. Възхитително красиви и удобни, те са идеалният избор за лятото при проблемни стъпала.

 

 

Ако изпитвате болка при допира на обувката в кокалчетата, изберете модел, който не ги покрива. Дизайнът на ниските и удобни сандали Margaret е такъв, че кокалчетата остават открити и извън обувката. Така си спестявате болката и дискомфорта от допира. Те са елегантни, красиви, решени в луксозна блестяща кожа и с гарантирано качество. Ще ги откриете в класически черен цвят, както и в модерните за сезона пастелни цветове – бяло, бежово, бледо розово.

 

 

Ще намерите за комфортни и блестящите модели дамски ниски сандали Monica с преплетени каишки, които не притискат директно кокалчетата за разлика от моделите с равна права каишка в предната част.

 

 

При особено болезнени кокалчета, когато не може да понасяте нищо да се докосва дори близо до тях, моделът дамски ниски сандали JILL е решението  за вас.

 

 

При затворените обувки предпочитайте моделите от естествена кожа. Тя се отпуска по формата на крака и осигурява нужния комфорт на стъпалата с изпъкнали кокалчета. Освен това е и по-мека, което е важно изискване за обувките при дамите с този проблем.

 

 

Чудесни за свободното време и делника извън офиса са кецовете и маратонките. Предпочитайте по-широки и свободни модели, както и изработени от мек текстил или естествена кожа, за да не притискат или нараняват кокалчетата. Моделът дамски маратонки Aurora, решени в модерния сив цвят, са подходящи за вас.

 

 

Какви усложнения могат да настъпят, ако страдате от кокалчета

При изпъкнали кокалчета, ако продължите да носите неправилни, неудобни, тесни, остри или високи обувки, ще ускорите растежа им и обезформянето на крака. Възможните усложнения са:

бурсит – околоставно болезнено възпаление,
сгъване на ставата на втория пръст, което може да е болезнено,
болка и възпаление на възглавничките на пръстите
тотално деформиране на ходилото, свързано с огромно кокалче и изместване на пръстите в противоположната посока, както и пръсти, разположени един върху друг.

Може да изпробвате и следните помощници за справяне със състоянието:

разделители за пръсти,
ортопедични стелки, съобразени с проблема ви,
противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи.

Понякога проблемът е толкова напреднал, че нищо не помага освен хирургичната намеса. Не чакайте да стигнете до там. Носете подходящите обувки, за да спрете навреме процеса или поне да го забавите и облекчите състоянието, докато не е станало късно.