БРАНД МЕНИДЖМЪНТ И РАЗВИТИЕ​ – Дигитална агенция ИДЕА ОМ

1
165
Добави коментар
mhkn
mhkn

На първо място уеб сайтът ви трябва да има визия, която да кореспондира с бранда, да носи послание и да продава. Следва скоростта на уеб сайта.

Потребителите станаха изключително капризни в тази посока. На клиентите вече не им се чака да заредят сайтовете. Не искат дори и да търсят много. Ако човек се нуждае от даден продукт или услуга, по-голямата част, се спират на първите няколко избора. Тук се намесват SEO-то и Гугъл рекламите.

SEO процесът е важна част от стратегията за дълготраен и устойчив бизнес. Но след последните ъпдейти на Гугъл, за добро SEO е необходимо на първо място уеб сайтът ви да бъде добре конструиран, да има добро разпределение на текстове по страниците, а заради ъпдейта и добра скорост. Последните статистики показват, че Гугъл няма да хареса вашия сайт, ако скоростта му не е подаваща. Следователно, дори да хвърляте хиляди левове за реклама, търсачката ще понижава рейтинга на вашия сайт. Добре е да се посъветвате със специалисти какъв хостинг би Ви свършил работа, за да имате достатъчно бързина на сайта. Ние лично препоръчваме да изберете хостинг, който е чрез VPS. Но това решение зависи изцяло от вас.

При по-големите онлайн магазини, бързината на зареждане на сайта е от изключителна важност за покупка. При тях също и уеб дизайна е ключов, тъй като той определя потребителския път.

Ако информационния и продуктовия уеб сайт се използват главно за портфолио или каталог, то уеб сайтът построен като онлайн магазин е доста по-сложен като конструкция на уеб дизайн, за да може да осъществи потребителя бързо поръчка.

И при трите варианта, когато работите за бранд е добре целия дизайн да е съобразен с бранд идентичността и да носи посланието на бранда.

Добре е да имате добри продуктови фотографии и в трите варианта на уеб сайт, тъй като това продава също.

Когато сте комуникирали добре бранд идентичността през уеб сайта си. Спомогнали сте неговото добро представяне чрез SEO, скорост, както и рекламирате стратегически в Гугъл Фейсбук, Инстаграм и други канали, то конструирането и развитието на бранда са прав път. Единственото с което трябва да се въоръжите е търпение.

Изграждането на бранд е дълъг и динамичен процес. В него освен всичко гореизброено се включват и определени стратегии за реклами, които са с бранд ауеърнес насоченост. Намиране на точните таргети и изграждането на лоялни и постоянни клиенти, които да прераснат в бранд адвокати.

Развитието на бранд води не само до по-големи и постоянни продажби, но позволява и по-добър марж, което води до по-добри печалби и евентуални бъдещи инвестиции в развитие.

Добре е да помислите добре и да сметнете началните и вестиции, тъй като започването на бизнес и граденето на бранд, както споменахме е дълъг и динамичен процес, но тук ключовата дума е, че бранда се нуждае от време и и вестиция. Ползата е, че в бъдеще тази инвестиция се възвръща доста по-добре от случая когато не развивате бранд, а правите просто продажби.

При онлайн магазините когато не наблягате на името си рискуваш хората, които са закупили дадена стока или услуга от вас, при следващо търсене на същата стока или услуга онлайн, да попаднат на ваш конкурент, който предлага същата или подобна. Ако обаче вашият конкурент набляга на брандинг, то вероятността да загубите този човек като клиент е голяма. Сега ще разгледаме отделните видове бранд.

ТИПОВЕ БРАНДОВЕ

Брандовете се делят на няколко вида

• корпоративни – корпоративните брандове правят своята стратегия, за да си дадат шанс срещу своите конкуренти. Те вземат серия от важни решения с цел да постигнат именно преднина пред останалите фирми от тази ниша като ценообразуване, мисия, визия, ценности и пазарен таргет.

• Личностни брандове- Както сте забелязали, брандинга не е само за компании и корпорации вече. Хората използват останалите инструменти на дигиталния маркетинг като социалните медии, за да изградят себе си и чрез своето име да подпомогнат техните брандове. Това включва органични постове в социалните медии, както и споделяния на снимки и видео, споделяния на сторита, случайни живи срещи и поздрави.

• Продуктов бранд- този тип брандинг е познат още като стоков бранд, включва маркетинг на определен продукт. Тук, както споменахме и по-горе, е необходим сериозен рисърч и познание на пазара, което да доведе до правилно таргетиране на потенциалните клиенти.

• Бранд на услуги – този тип бранд идентичност изисква доста креативност, тъй като няма как да покажем услугата чисто продуктово. Добре е да се посъветвате с маркетинг специалист по какъв начин можете да демонстрирате това, което предлагате по най-добрия начин.

Ще обобщим ключовите компоненти на бранда до тук:

• Бранда е нематериална маркетингова или бизнес концепция, която помага на хората да разпознаят продукт, човек, компания.

• Хората често бъркат логото, слогана или други отличителни знаци с брандинг, а те са инструментите, които използва маркетинга, за да направи вашият бизнес разпознаваем.

• Бранда в световен мащаб се счита за една от най-ценните принадлежности на компанията.

• Типовете бранд включват – корпоративен, персонален, продуктов и бранд на услуга.

Ако се чувствате объркани, можете да запомните горепосочените 4 точки и да запомните следното:

“ Бранда е бизнес концепция, която използва различни маркетингови инструменти, за да изгради вашият бизнес. Логото, слогана, цветовете са маркетингови инструменти, които спомагат разпознаването на вашият бизнес. Специалистите използват различни детайли, за да отличат вашият продукт или услуга от останалите конкуренти предлагащи подобни продукти и услуги. Бранда се смята за едно от най-ценните притежания на компаниите по цял свят. Изграждането на бранд е дълъг динамичен процес, който изисква менажиране, но се отплаща в дългосрочен план.”

Дали ще изберете пътя на бранда и бизнес развитието илинпредпочитате скоростно краткосрочно прескачане е лично ваше решение. Добре е да знаете ползите и от двете страни.

Общите неща между двата варианта, които са необходими са :

• Добрър дизайн на уеб сайт 

• Добра скорост на уебсайта

• Добра стратегия за реклами в гугъл и реклми в социалните мрежи

• Изработка на онлайн магазин