Шоуто трябва да спре!

1
145
Добави коментар
Novetika
Novetika

На 4 април 2021 г. политическата сцена беше овладяна от шоу, шоу и само шоу. Шоуменът Станислав Трифонов облече дрехата на политика, но тя се оказа твърде сива, твърде безинтересна, а и твърде тясна за широката му артистична натура.

Шоуменът Станислав Трифонов получи от съдбата или от особеностите на прохождащата ни все още демокрация, шанс, какъвто никой не е имал досега – да сбъдне една своя амбиция и мечта, заради която организира цял референдум. Подкрепата на референдума, изглежда, наля много самочувствие и увереност у шоумена.

И тъй като действащите политици не чуха горкия му зов за промени в избирателния кодекс, намаляване на субсидията на 1 лев и намаляване броя на депутатите, той тропна с крак и каза: „Ще видите пък вие, какво ще ви направя! Не чувате суверена, Аз го чувам и, ако суверенът иска да обуя зелените гащи, аз ще ги обуя.“

И го направи. Създаде партия по шоуменски – песни, закачки, присмех над значими и незначими политици, на цялата политическа класа въобще. Голям смях падаше в личната му телевизия 7/8. Пак чрез тази телевизия, за която въведе платен абонамент, успя да си преброи горе-долу феновете и разбра, че може и да натрие носовете на тези, които така надменно го пренебрегнаха.

И взе, че се включи в предизборната битка на 4 април 2021 г. и сам себе си изненада с резултат, който му даде в ръцете възможността да реализира идеите си от референдума. Но не го направи. Защо?

Започнаха коментари, тълкувания, догадки защо, защо, защо. И нещата все се въртяха около скрити сили, които дърпат конците, тайни договорки и т.н. Славчо пропусна или не зачете този шанс и ни поведе към нови избори.

Вече без изненада, шоуменът получи първото място. Но това не е достатъчно, за да бъде така независим, както той иска. Не е достатъчно, за да обуе зелените гащи, ако суверенът поиска, така че никой да не му се смее и подиграва. Задкулисие ли? Тайни договорки ли? Нищо подобно. Избори му трябват на Станислав Трифонов, те са голямото шоу, голямата забава, големият майтап.

Его шоу до дупка

Не, хора, на Славчо просто му се играе. Играе му се на избори, защото се оказа, че те му дават огромна трибуна за неговите и на екипа му скечове, майтапи, остроумия и закачки. А отговорност – никаква. Ще правим избори до тогава, докато Славчо не получи абсолютно мнозинство, за да не зависят решенията и прищевките му от никого и никой.

Славчо не мисли, че държавата е изправена пред огромни проблеми – настъпваща инфлация, актуализация на бюджет, гласуване на нов бюджет, предаване на плана за възстановяване от COVID-19 пандемията, а и пандемията май чука на вратата. Много важно!!! Славчо си има милионите, джипките, резиденциите, аудиторията. Какво че държавата ще се срути, ако изброените по-горе приоритети не се случат. Важно е шоуто да продължи. А това Славчо прави най-добре – шоу. А изборите се оказаха най-големия спектакъл, на който може да се радва шоуменът.

В главата на Слави избори и шоу се сляха в едно. Избори до дупка, т.е. шоу до дупка. Това може Славчо, това прави. Защо му се сърдят сега тези, които му правеха метани и се правеха, че той не е мутра, че неговият бизнес е чист, че той е алтернативата, че той е пътят истината и живота. Той е месията.

Не, не е, уважаеми политици, от целия политически спектър. Славчо иска шоу и нищо друго. Той не се интересува, че неговата игра може да доведе до катастрофа, до сриване на доверието не само в парламентаризма, институциите, държавата и държавността, но и в демокрацията като такава. Не се интересува, че неговото политическо шоу може да се окаже инструментът към възстановяване на авторитарния режим, от който се оттласкваме така мъчително вече 30 години.

А може би се интересува? Може би е в игра, но много по-голяма и зловеща, отколкото си мислим? Едва ли! Станислав Трифонов може да е зловеща фигура, но не е играч от този калибър, който може да обърне хода на историята. Мисля, че на Славчо просто му се играе, а всички заиграха по неговата свирка. Какво ще се случи? Времето ще покаже. И то скоро.

Господа политици, надявам се да виждате това, което виждам аз. Надявам се да виждате, че единственият изход е не всички срещу ГЕРБ, а всички срещу шоуто, което ни води към ада.

Просто шоуто трябва да спре!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com