Любопитни факти насочени към начинаещи готвачи

1
123
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Понякога влизаме в кухнята с нежелание, сякаш ни предстои изключително тежък труд и липсва всякакво желание за готвене. Сметнахме, че би било ефективно да съберем няколко факта, които ще ви помогнат да преодолеете трудностите при готвенето. Или пък как да се организира работата в кухнята, така, че да облечем престилката за готвене без да губите време.

Добрият готвач планира менюто

Планирайте менюто. За седмица. Или за месец. Както ви е удобно. Въпросът е да не е ден за ден. Това ще ви помогне рационално да използвате времето си , да се храните правилно, да разнообразите менюто, даже да икономисате от бюджета. Може да се заемете сами – с химикал и тетрадка, или да ползвате онлайн ресурси и приложения, които работят за вас.

Важни са заготовките

Купувайте си продукти два пъти в седмицата,/желателно е да са от едно и също, проверено вече от вас място/ и ги приготвяйте за готвене, ако това е възможно. Например, може да обелите и нарежете зеленчуците, да ги разделите на порции, след което да ги приберете в контейнери във фризера. Ще ги ползвате и добавяте при готвене, когато е необходимо.

Настроението има голямо влияние

Както се казва: “Не можете да промените ситуацията, но може да промените отношението си към нея!“. Направете нещо, което ви радва, прави ви щастливи. Купете си нова престилка за готвене, със специални надписи или дизайн, пуснете си хубава музика, налейте си хубаво вино в красива чаша и превърнете готвенето в малък празник. Създайте си настроение! И тогава ще създадете такова ястие, че просто да си оближете пръстите. Пробудете твореца у себе си и с нотка хумор поставете на място тези, които са свикнали да капризничат на масата.

Поръчването на храна не е нещо лошо

Е, хайде! Вие заслужавате поне веднъж в седмицата да не доближавате печката и понякога няма нищо лошо в това да си поръчате нещо.

Делегирането винаги е опция

Нека веднъж в седмицата да готви вашият приятел, съпруг, син, дъщеря, брат, баща или друг член от семейството. Готвенето не трябва да се ограничава само до един член на семейството.

На кратко, не бъдете прекалено твърди към себе си, когато става въпрос за кулинария. готвенето трябва да е приятно и увлекателно!