Засилен интерес към откритите офиси в Родопите заради COVID-19

1
287
Добави коментар
petttto
petttto

Засилен интерес към откритите офиси в Родопите се наблюдава през това лято, съобщава Станислав Вангелов, инициатор на нетрадиционните работни места в Пампорово и Чепеларе.

Хората предпочитат чистия въздух, допира до природата, прохладата и здравословният начин на живот, който им се предлага в така известните като хоум офиси, инициирани от Вангелов от преди шест години и станали много актуални покрай пандемията от COVID-19.

Офисите в планината са предпочитани от семейства, двойки, приятели, които съчетават, работата, удоволствието и забавлението с планинските си хобита, сподели пред Дарик Станислав Вангелов.

„Търсят прохлада и планински въздух. Те се притесняват от затворените офиси. Това е причината тази година ние да направим открит офис на 1 600 метра надморска височина. Няма да има прозорци. Всичко ще бъде на открито, само сянка и въздух, което е и част от COVID мерките. Това ни е топ-приоритет“, коментира Вангелов.

Гледката от открития офис ще бъде уникална и зареждащата, категоричен е Станислав.

Хората, предпочели работа на открито, имат възможност да работят на плот бюро за занимания в изправен вид, за да не ги боли гърба и да се схващат. Има и опция за работа на хамак, на офис стол, на барбарон и др.

Обикновено в големия град хората, пътувайки за работа, са попаднали в задръстване или търсят място за паркиране. По същото време участниците в хоум офисите посрещат изгревите на слънцето по поляните на планината, било то на приятна разходка или просто наслаждавайки се на първите лъчи с мириса на билки.

„Всяка събота и неделя ще правим походи по изгрев, а през седмицата по залез слънце. И изгревът, и залезът са извън работното време, така че те ще могат да се включват при желание и през седмицата. Смятаме в активностите да включим пешеходни турове или пък с колела“, добавя Вангелов.

Участниците в планинските офиси ще имат възможност и да се запознаят с различните билки, които виреят в района – кои как се използват, било то като подправка или като чай, и опознаването на полезните им функции.

Специален инструктор ще ги обучи и в разпознаването на дивите плодове и гъбите. Ще има курсове по направата на буркани, сушене и консервиране, за да могат да се радват на полезна здравословна храна с горските дарове и през зимата.

Интересът към изнесените офиси е предимно от хора със свободни професии и тези, които могат да работят дистанционно. За целта в офис зоните има и много добра интернет връзка. Доста хора предпочитат работата по поляните в Родопите и като пост COVID възстановяване.