Ревю на телефон Nokia N8

1
148
Добави коментар
pepimili
pepimili

Nokia N8 е най-добрата Nokia която сме виждали досега, с последната Symbian^3 операционна система и удивителната 12 мегапикселова камера с ксенонова светкавица и HD видео запис. С отзивчив сензорен екран с мултитъч функция, GPS с безплатен навигационен софтуеър и карти, 16GB бордова памет и страхотен живот на батерията, той е силен претендент. Но както и да е, дори преправената Symbian^3 е на доста път от Apple или Android. Предлага се в черно, розово или сребристо.

Nokia залагат бъдещето си на новата операционна система Symbian ^3. N8 е първото устройство към което е включена тази система, като още има чудовищна 12 мегапикселова камера и HD видео запис. N8 може да е телефона който ще определи дали Nokia ще запази позицията си на номер едно световен производител на мобилни телефони. Елате с нас за да надникнете в бъдещето….

Ами нека започнем с основните неща. N8 е класически оформен телефон със сензорен екран който запълва повечето от неговото лице. С почти същото тегло и размери е като iPhone 4, но доста по-дебел. Не ни изненадва, това че успява да побере екран със абсолютно същия размер като този на iPhone, с 3.5 инча в диагонал. Телефона се чувства много солиден в ръката, с алуминиев корпус и адонизирана боя провив надрасквания. Интересното е, че батерията неможе да се маха, тъй като металното тяло напълно я обгръща. SIM картата и памет картите се слагат в покрити слотове отстрани на телефона.

Когато го включим, първото нещо което забелязваме е екрана. Той е AMOLED, така че е хубав и ярък но неможе да не забележим, че резолюцията не се доближава до тези на iPhone 4 или HTC Desire. Не ни разбирайте погрешно: не е ужасен, но за телефон с който се рекламира една цяла марка можеше да е по-добре. Следващото нещо което забелязваме е началния екран. Различен е от това което сме виждали досега на Nokia, е това е така защото N8 работи с Symbian^3. Symbian^3 всъщност има 3 начални екрана, като може да превключвате между тях с пръст. Забелязваме, че капацитивния екран е добър и отзивчив и също, че телефона бързо реагира на допир, което контрастира от бавната реакция на предишни Symbian телефони. Екрана бързо преминава от портретен към пейзажен режим също. Помага му също факта, че N8 има нов, по-бърз процесор. Но вършенето на няколко неща едновременно може все още да забави устройството дотолкова, че да има нужда от рестартиране. Ако говорим като цяло, Symbian^3 се усеща по-скоро като някаква еволюция на системата отколкото революция, което едновременно е добро и лошо нещо, в зависимост от гледната Ви точка. Това означава, че съществуващите Symbian потребители бързо ще се адапритрат към нея, но не предлага големия скок напред на който много са се надявали. Ако вече сте преминали към iPhone или Android, може би ще видите Symbian^3 като стъпка назад. При нашето тестване, N8 изглеждаше значително по-отзивчива и здрава в сравнение със старите Symbian телефони които обичайно имаха навика да замръзват и крашват. Но както и да е, когато погледнем към потребителските отзиви, става ясно че в истинския свят, Symbian^3 все още страда от същите неща. Замръзване, крашване и изключване са все още начин на живот за Nokia.

Но N8 не тръгва назад що се отнася до камера. Това е 12 мегапикселово чудовище с голям сензор, Carl Zeiss оптика и ксенонова светкавица – точно както дигитална камера. Не ни изненадва, това че прави отлични снимки, с чудесен баланс на цветовете и точно фокусиране. Също е и много лесна за употреба. Може с основание да кажем, че N8 е най-добрия телефон за снимане досега – определено е в топ три. Видео записа също е зашеметяващ, с HD видео запис и добро качество на стереото. Втора камера отпред поддържа видео разговор.

Медийния плейър е отличен, с тоста плавно възпроизвеждане на видео, като има и ползата от FM радио с RDS. Може също да стриймвате съдържание от мрежата, използвайки бърза 3G връзка даваща скорост на сваляне до 10.2mbps, или Wi-Fi връзка. Качеството на звука е отлично дори през говорителя, или през Bluetooth 3, 3.5мм-вия жак или дори HDMI връзката директно към вашето домашно кино. Друг бонус е GPS системата която включва Ovi Maps с безплатна гласова навигация където и да сте по света.

Уеб браузъра е нов и не е лош, с мултитъч зумиране и Flash Lite за гледане на филми, но не мислим, че може да се мери с HTC или Apple. Facebook и Twitter са взети под внимание чрез приложение интегриращо социалните мрежи. Ovi Store е по-лесно достъпен от предишни Symbian телефони, въпреки че неможе да се мери с избора на програми за iPhone или Android.

Живота на батерията е изненадващо добър. Казваме изненадващо, защото батерията не е толкова голяма – само 1200mAh – и все пак телефона лесно може да изкара повече от конкурентните му телефони, дори с включени Wi-Fi и GPS. AMOLED екрана помага, но Symbian^3 операционната система със сигурност разпределя консумацията на енергия добре за да постигне това ниво на представяне от батерия среден размер. N8 може би е най-добрата Nokia която сме виждали, и определено е подобрение от предишните версии на Symbian телефоните. Той е впечатляващо парче хардуеър със зашеметяваща камера. Но истината е, че Symbian^3 просто неможе да издържи срещу Apple или Android смартфоните. Той е твърде тромав, и е много вероятно да забие. От друга страна, N8 е конкурентноспособен спрямо цената а и има някои страхотни способности.