История на OLX.BG

1
140
Добави коментар

В тази статия находяща се във фен сайта / сайта трибют на бившия продавалник, ще ви разкажем за наследникът на prodavalnik.com, тоест промяната въведена след покупката на Продавалник-а от OLX Group или Naspers. Ще бъде под формата на времева линия отново със приблизителни дати на промените след официалното преместване на платформата за безплатни обяви от prodavalnik.com на новия домейн olx.bg

В началото… старта на olx.bg преди купуването на продавалник-а

Всъщност, ще се учудите, но вероятно много малко от Вас знаят че всъщност, домейнът olx.bg съществува като уебсайт за безплатни обяви още от 2009-та година и той си е бил и тогава собственост на Naspers. Компанията стартира OLX Group още през 2006-та година, като имат общо около 40 плюс уебсайта в различни държави. Но, да се върнем на българския уебсайт. Точно кога стартира българският сайт, няма конкретни данни, но е около началото на 2009-та година. Той остава неизвестен за потребителите доста дълго време, въпреки че по функции до някъде е сходен с бившия Продавалник. Визията на оелекс обаче е доста по-различнна и като цяло е запазена марка на компанията.

Първи въвеждат улеснение за мобилните потребители, чрез мобилна версия на уебсайта, олекотена и удобна, докато prodavalnik.com доста дълго време нямаше мобилна версия.

Версия 2009-та и стартирането на платформата в България
2011-та е време за промени и стъпка нагоре

Платформата за безплатни обяви се развива сравнително бавно имайки в предвид огромния бум на продавалник ком и масата потребители, които превърнаха името на сайта в ключова дума, синоним за онлайн пазара и дори я добавиха в речника на българина, като нова дума. По това време достига около 25 000 обяви, като компанията решава да въведе някои козметични промени в мрежата си от сайтове и така се появява доста променената версия на логото на оелекс, кяото до преди две години се ползваше и бе позната на всички. Също така се добавят и някои нови категории. Уебсайта бавно и тихо напредва с доста добър дял от потребителите. Като междувременно само да отбележа, че мрежата от сайтове на „ОЕЛЕКС Груп“ по света расте с висок темп.

2012-та, нови неща и вече на 4-то място в Google за сайтове за обяви

През 2012-та все повече и повече потребители изпозлват онлайн пазаруване, но тъй като все още не бяха толкова много онлайн магазините, всичко се намираше и по сайтовете за обяви, разбира се, предимно в продавалник и след него останалите. Но напредва много през същата година и достига 4-то място в Google търсене, тоест първи са prodavalnik.com, след тях alo.bg, bezplatno.com и до тях нареден olx.bg. Все повече обяви и нови потребители се регистрират в платформата и тя започва да добива популярност. Около октомври месец, обаче правят още една козметична промяна, добавят се също доста нови функции все повече доближаващи се до продавалника, както и правят заедно приложение за мобилни телефони – адроид, ios symbian, Windows Phone OS и Blackberry, докато продавалника имат само за android и ios. Вкарват и интересни опции за вграждане на обявите, направа на спонсорирани линкове водещи към обявите, банер реклами и други освен стандартните тогава т.нар. ВИП опции за промотиране на обява. Започват доста широки кампании за популяризиране чрез Google Adwords и така се популяризира още повече платформата. Това са последните промени преди голямото събитие и спечелената сделка за закупуване на продавалник.ком от Алегро.

Закупуване на prodavalnik.com от и голямото местене през 2014-та г.

Голямото развитие на Продавалник, привлече очите на Nasper и отправили оферта за закупуване на най-голямата платформа за обяви в България. Сделката е успешна, като след осъществяването и веднага се пускат ТВ реклами и навсякъде по интернет за да анонсира покупката, както и че скоро ще има промяна. Фактически промяната е за самия сайт, тъй като старата платформа, която са позлвали за обяви е изцяло премахната и са прехвърлени съществуващите потребители и обяви без повтарящите към съществуващата и по-добра платформа на продавалник, след което се обявява местене в Google и prodavalnik.com се пренасочва към вече съществуващия домейн olx.bg. Като заедно с това има козметична промяна и по логото на платформата. Много от промените по вече съществуващите сайтове на „ОЕЛЕКС Груп“ идват именно от българската платформа, както и оригинални идеи за по-добър потребителски интерфейс и функционалност на сайта. Уебсайта запазва идентичноста но със сърцето на prodavalnik-a продължава напред със старата визия на платформата за около година.

Видео реклама анонсираща промяната, която е и първата ТВ реклама в България на О ел екс.

Тази реклама бе пусната месеци след сделката и вече влезлите в сила промени

2015-та, голямата козметична и функционална промяна.

В началото на 2015-та влязоха новите опции за промотиране на обяви, бяха премахнати функции, повишени са цените за промотиране на обявите, платформата остава същата, но козметичните промени са големи, като запазват стандартния изглед визуално и цветово на ОLХ сайтовете от групата им, но същевременно запазват страшно много елементи и интерфейса на старият дизайн. Подобряват визуализирането на категориите на главната страница. Вкарва се така нареченият Flat ( плосък ) дизайн, изчистен и приятен. Спряна е рейтинговата система, заедно с нея и коментарите към обявите и потребителските профили. Премахва се форума, който беше доста известен на любителите на спаменето. Но пък от друга страна и полезен, защото след спирането на рейтинг системата, беше последното място където потребители можеха да домавят в теми некоректните търговци и други потребители.

Версия 2015

Популярни ТВ видеореклами

И нататък с промените на olx

През 2017-та премахват SMS разплащанията тъй като цените за тези услуги нарастнаха в България с огромен процент и съответно печалбите намалят от услугата понеже не е рентабилна за позлване от потребителя, въпреки че бе огромно удобство. Зареждане на сметките в сайта ставаха чрез EasyPay и Еконт, както и банка, по-късно в ден днешен вече и PayPal. Профилите вече не са публични със собствен под домейн, нямат описания, освен на тези с платените пакети с обяви. Много от категориите станаха платени, бе намален броят на безплатни обяви за потребител, с времето платените категории се увеличиха, като се добави и опция за закупуване на пакети с обяви, промотиране на обява, избутване на обява за по-кратки дни. За съжаление големите минуси в последните 3 години от развитието им са доста заради драстично увеличените цени за платени обяви. Вероятно това се дължи на брутално големият наплив на потребители и с цел да ограничат потока от потребители по някакъв начин. Вероятно печалбите са предостатъчни, това не е известно, но така в действителност се случи, така потока от потребители публикуващи обяви се намали драстично, докато търсещите купувачи се увеличават, така все повече и повече търговци предлагащи онлайн продажба на стоки, а и вече такива с услуги се присъединиха към платформата. Тъй като последните години промените са много и постоянно, ми се губят точни времеви моменти за да ги разделя по години. След новите цени и платени опции, както и ограниченията в броя на безплатните обяви, от над 2 млн. публикувани обяви, те се намалят до около 1,5 млн., като долу горе се поддържа тази бройка вече втора година. 

През 2020-та „олкс“ прави рязък завой с огромна визуална промяна, тотално различна от това с което потребителите не само в България но и по света са свикнали. Освен смяна на цветовата гама, визията е на цял екран, по-различни икони и рапзоложения, изобщо тотална промяна. Наскоро върнаха рейтинговата система за потребители, която бе така бленувана от 4 години и отгоре от потребителите на сайта. Известно време сайта изпитваше затруднения, всъщност проблемите бяха цялата година, както и на мобилното приложение, докато се вложат всичките нововъведения. На потребителите тези подобрения не се харесаха собено, но мисля че си заслужаваха. В заключение ще кажа, че платформата се подобри много функционално и визуално, доста нови и интересни опции бяха добавени, въпреки че цените са доста високи за българския пазар. Както казах вече вероятната причина за това е прекалено големият наплив от потребители и обяви, не случайно хората казват, че търсенето повишава цената.

Текуща версия на платформата 2020 – 2021

Една от най-новите реклами съпровождаща и текущите промени

Вижте статията ни за историята на Продавалник, като кликнете ТУК <==

https://продавалник.бг | https://пазара.бг | https://obiava.biz | https://prodavalnik.top

Съжаляваме, но автора все още не е публикувал никаква информация за себе си.