Всичко за системите за съхранение на електричество

8
414
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

По-ниските разходи за възобновяеми технологии и нарастващото глобално търсене на чиста електроенергия доведе до експоненциално нарастване на пазара на вятърни, слънчеви и водни енергийни източници през последните няколко години, като тенденцията се очаква да продължи.

Поради присъщите ограничения на възобновяемите енергийни източници, нарастването на тази технология носи със себе си растеж във вторична индустрия – съхранение на електроенергия.

Прекъсващият характер на захранването, осигурено от възобновяеми източници, като вятъра или слънчевата енергия, създава необходимост от ефективни, мащабируеми начини за съхранение и доставка на електроенергия. Така че, когато вятърът спре да духа или слънцето спре да грее, мрежовите оператори все още не могат да осигурят постоянен поток от електроенергия за непрекъсната употреба.

Като такъв, световният пазар за съхранение на електроенергия се разраства бързо. Според последните прогнози индустрията ще се увеличи с 97,8 милиарда долара до 2025г.

Системата от батерии за съхранение на електроенергия (BESS) се счита за решаващо решение за преодоляване на ограниченията за прекъсване на възобновяемите енергийни източници.

Пазарът за съхранение на електроенергия в батерии отчита кумулативно внедряване от 4,9 GW в края на 2018 г. и се очаква да достигне 22,2 GW през 2023 г. – като САЩ представляват 24,7% от световния капацитет. Очаква се разгръщането да се увеличи поради големия брой държави, които избират използването на хранилища, за да подпомогнат трансформацията на своя електроенергиен сектор.

И така, какви са основните технологии, които се разработват, за да разширят сектора за съхранение на електроенергия?…